Lag till tjälknul recept

Dubbelmarinerad tjälknul

Dubbelmarinerad tjälknul

Tillagning. Häll över lagen, som ska täcka köttet. Tag upp köttet och förvara det utan lag. Kryddad saltlag
Tjälknul – 12 timmar i ugnen gör underverk

Tjälknul – 12 timmar i ugnen gör underverk

Lag. Måste tänka på det till nästa år…. Lägg ner köttet i lagen och låt det kallna. Ibland blir det en hård hinna på köttet, då är det smart att skära bort den innan köttet hamnar i lagen
söndagsmiddag – tjälknul

söndagsmiddag – tjälknul

Tyvärr har vi inte samma tillgångtill älgkött som vi hade tidigare så numera blir det inte lika ofta, men när vi väl lagar denna rätt – oj vad det njuts då
En frusen knölig älgstek

En frusen knölig älgstek

Ett fantastiskt tillagningssätt och hur bra som helst om du glömt en bit älgkött i frysen. För att rädda steken, lade Ragnhild köttbiten i en kryddig saltlag och Herr och fru Nilsson insåg att de just skapat en fantastiskt god maträtt – Tjälknöl
Världens godaste tjälknöl

Världens godaste tjälknöl

I veckan lagade jag till världens godaste tjälknöl. Tjälknölen blir minst lika god utan tjäle, dvs om den lagas med färskt i stället för fryst kött
Tjälknöl på ren

Tjälknöl på ren

Ordet kommer av att köttet börjar tillagas tjälfruset (genomfruset), och knul är ett norrländskt ord för ”klump”
Skogens guld

Skogens guld

Blanda ingredienser tillsaltlagen i en kastrull och låt det koka upp. Tjälknul kräver sina timmar först i ugn på svag värme, sedan i saltlag – men åh, så värt det är
tjälknul- en söndagsklassiker

tjälknul- en söndagsklassiker

Tretton timmar fick köttet tillagas på låg värme i ugnen (under natten), och sedan lades det i en kryddad saltlag för att gotta till sig i ett par timmar
Hästtjälknöl - Recept

Hästtjälknöl - Recept

Tillagning. Lag. Hästtjälknul. Blanda ingredienser tillsaltlagen i en kastrull och låt det. Lag. Lägg köttet i den heta lagen i en trång bunke när den är
TJÄLKNUL ELLER TJÄLKNÖL? BESTÄM SJÄLV!

TJÄLKNUL ELLER TJÄLKNÖL? BESTÄM SJÄLV!

Tjälknöl tillagas på låg värme under lång tid i ugnen. Projektet "laga minst en rätt i veckan ur Vår kokbok" fortskrider och i helgen var det dags igen
Tjälknul

Tjälknul

Oj vad barnen älskar sånt här kött, de åt o åt o åt… Förut gjorde vi Tjälknul rätt ofta men nu blir det mer o mer sällan, men det måste vi ändra på nu när barnen verkligen älskar det här och det är ju så otrolig enkel tillagning
Tjälknöl / Tjälknul

Tjälknöl / Tjälknul

Koka upp ingredienserna tilllagen och låt den svalna. Saltlag. Gott tillsammans med potatissallad, potatisgratäng och bakad potatis

Nyårsmätt

Häll i saltlagen. Tjälknul av älg och hjort med potatisgratäng och gräddstuvade kantareller. Tag ur lagen och skiva köttet tunnt

Tjälknul

Norrländsk tjälknul görs av fryst kött som steks otinat i låg ugnsvärme och därefter läggs i en kryddad saltlag

Tjälknul

Koka ihop ingredienserna tilllagen. Häll över den kalla lagen. Tilllagen. 1 st lagerblad. Sätt ungnen på 80 grader, lägg det frysta köttet på ett galler i en långpanna och låt stå i ungnen över natten