Lax gravning recept

Gingravad lax

Gingravad lax

Det här var första gången jag provade att grava lax själv. Till den gjorde jag en gravlaxssås eller hovmästarsås som det också kallas
Grava lax

Grava lax

Skär ut laxen i filéer, men låt skinnet sitta kvar. Gnid in laxen med kryddblandningen och lägg ihop filéerna med rikligt med grovhackad dill emellan
Gravad lax med blodapelsin och timjan

Gravad lax med blodapelsin och timjan

  Gravning, som är en traditionell nordisk konserveringstekning, som blivit en naturlig del i  den nordiska matlagningen
Gravad lax

Gravad lax

Glöm inte att laxen måste frysas innan eller efter gravning för att förstöra eventuella parasiter. Vänd paketet några gånger under gravningen
Lenrimmad lax med senapskräm

Lenrimmad lax med senapskräm

Lägg laxen på en bit bakplåts- eller smörpapper. Gnid in laxfilén runtom med salt och strö över sockret på köttsidan
Fänkålsgravad lax

Fänkålsgravad lax

Nästan tre dygns gravning och köttet blev väldigt fast och fint. Förra året var första gången jag gravade lax
Gravad lax med dansk hovmästarsås

Gravad lax med dansk hovmästarsås

Lägg laxen på ett fat och knid in gravningen. Blanda socker, salt och vitpeppar till gravningen. Dra bort alla små ben ur laxen med en tång
Grillad lax på planka

Grillad lax på planka

Låt den stå lite så ser du hur blandningen tränger in i laxen som lätt gravning. Grillad lax på planka en passande rätt efter sillen på Midsommar
Gravad lax

Gravad lax

Gnid in laxen med blandningen. Lägg på dillkvistar och lägg laxen i en plastpåse. Vänd på laxen några gånger under tiden
Rosépeppargravad lax med senapssås

Rosépeppargravad lax med senapssås

Vänd den gärna några gånger under tiden och beräkna gravningen till två dygn. Skär ut laxen i filéer, låt skinnet sitta kvar
Rödbetsgravad lax

Rödbetsgravad lax

400 gr lax – se till att alla ben är borta. Frys laxen minst 48 timmar innan gravningen. 400 gr lax. 3 msk socker
Gravad lax

Gravad lax

Vänd laxen några gånger under gravningen. Ta bort benen i laxen med en liten tång. Skär några skåror i laxskinnet med en vass kniv
Rödbetsgravad lax

Rödbetsgravad lax

400 gr lax – se till att alla ben är borta. Frys laxen minst 48 timmar innan gravningen. 400 gr lax. 3 msk socker