Lergryta fisk recept

Spätta i lergryta

Spätta i lergryta

Rulla ihop fiskfiléerna och lägg på bottnen i lergrytan. Blanda crème fraiche, fiskfond och nästan all gräddfil i en bunke
Grönsaker i lergryta

Grönsaker i lergryta

Andra saker man kan ha i är kål + äpple, rödbetor, palsternacka, kålrot, lök, citron + timjan (gott till fisk) mm i oändlighet…
En låda med fisk.

En låda med fisk.

Idag blir det en skånsk ärtsoppa som vi kockar till i vår lergryta, kanske snart dags för ett namnbyte här till Lergrytebloggen eller nåt
TAGINE - marockansk gryta!

TAGINE - marockansk gryta!

Men man kan lika väl göra den i en stekgryta eller i en ugnslergryta, då blir den allra mest likt den ursprungliga varianten i Marocko
Middagar med glögg!

Middagar med glögg!

Nästa gång det var dags att skvätta glögg i maten så hamnade det i en lergryta tillsammans med griskinder (något som vi inte lagat till på länge - note to selves
En helg med mycket god mat

En helg med mycket god mat

Vi lagade fiskburgare med paleobröd, cole slaw, avokadoröra, citronmajonnäs, gurka, tomat och sallad
Veckans matsedel

Veckans matsedel

En mustig gulasch som du kan göra i tre olika grytor, antingen du använder en lergryta, en crock pot eller i en vanlig gryta på spisplattan
Egen benbuljong – bone broth! Varför och hur?!

Egen benbuljong – bone broth! Varför och hur?!

Använd en gjutjärnsgryta eller lergryta med lock. Benbuljong kan du grunda med ben från oxe & lamb (6-10 timmar), kyckling eller fisk (4-6 timmar). För köttben ca 10-12 timmar och för kyckling eller fisk 4-6 timmar
Kyckling med citron i lergryta

Kyckling med citron i lergryta

Den avdelning det oftast är "ät snart" varor är kött, fisk, fågel och färdigmat. En rätt som jag gjort i januari är hel majskyckling i lergryta
Helstekt kyckling med citrongräs, lime och chili

Helstekt kyckling med citrongräs, lime och chili

Jag tillagar den i lergryta då jag tycker att det är så himla smidigt, kycklingen sköter sig själv, den blir saftig och jag behöver inte tillföra något extra fett alls

Kassler och rotfruktsgratäng

Vi lagar gärna mat i lergryta. Vi äter gärna fisk och kyckling, mer sällan blir det korv och färs av någon konstig anledning
Körvel & kyckling

Körvel & kyckling

Kyckling i lergryta med oliver, citron & körvel. Så god och liksom både bestämd och näpen i smaken Jag använder den på samma sätt som persilja och gillar den framförallt till till fisk, skaldjur och kyckling