Blötlägg lergrytan i 15 minuter (10 timmar om det är första gången du använder den) Gnid in köttet ned kryddorna och lägg sedan ner den i den blötlagda lergrytan. Ställ in lergrytan med steken i en kall ung, vrid upp till 175 C och låt stå i ca 2 timmar. 1 kg högrev, fransyska eller lammstek. 1 kg högrev, fransyska eller lammstek 2 gula lökar 1 morot 2 äpplen 1 tsk salt 1 tsk enbär (kan uteslutas) 1 msk pepparmix 4 lagerblad 3 msk rönnbärssylt eller gelé 1/2 liter öl (porter) 1 dl grädde 1 tsk soya Idealmjöl Späcka ev steken med katrinplommon
Skär köttet i ganska stora bitar och lägg dom i lergrytan. Häll på vatten så det nästa täcker köttet. Denna veckans måndag var inget undantag, på spisen kokade potatisen och i ugnen puttrade en kalvfrikassé i lergrytan
Ta bort ev hinnor från kötten och lägg i lergrytan. Jag tog inte så jättemycket olivolja, soya och vinäger för det blir så mycket vätska när man gör i lergryta
Man tillagar den i en ugnsform med lock, jag använde en lergryta. Hel köttbit t. Viktigt att tänka på om man använder lergryta är att lägga den i blöt innan användning och att man ställer in grytan i en kall ugn och därefter sätter på ugnen
Lägg köttet i en gryta som tål ugn (jag använder en lergryta). Nötköttet blir dock lite torrare än fläskköttet, men det gör absolut ingenting då man har så mycket vätska i grytan att blanda köttet med
Skär köttet i lagom bitar. fransyska eller rostbiff. Blanda köttbitarna och lägg dem som ett lager. Stoppa köttet i en plastpåse (6-8 liter) och häll i marinaden. Smörj terrinen/lergrytan med smör (1 stor lergryta alternativt flera små)