En god och kryddig linsgryta med indiska smaker som passar väldigt bra ihop med chapatibröd (se recept för chapati tidigare i bloggen under "Masalakryddad dhal med gula ärter och chapati" från nov 2013). 5 port3 dl grönalinser1 gul lök, hackad2 morötter, tunt skivade350 g gröna bönor1 msk tomatpuré2 msk finriven färsk ingefära2 vitlöksklyftor, pressade1 msk kumminfrön1,3 l vatten2 tsk örtsalt2 tsk spiskummin2 tsk koriander1 tsk gurkmeja2 krm cayennepepparOlja till stekning. Tillsätt linser, vatten och alla kryddor och låt koka i 15 min. Tillsätt därefter de gröna bönorna och låt puttra i ytterligare 5 min. 3 dl grönalinser
Speciellt vid denna lite kyligare tiden på året passar den indiskalinsgrytan riktigt bra, dom där härliga kryddorna sätter fart på blodcirkulationen och värmer frusna kroppar och själar som just pedalat hem från jobbet
Indisklinsgryta. Låt linserna rinna av. Gurkmeja används flitigt i det Indiska köket, hälsofördelarna med Gurkmeja är många och den främsta är den antiinflammatoriska egenskapen
Detta får bli vårt bidrag till månadens gröna tema som passande nog är kål. I går stod det just sån där Daal på matsedeln och efter en genomgång av grönsakslådan i kylen fick linserna denna gången dela gryta med både persiljerot, grönkål och äpplen
Linsgryta med röda linser och kokosmjölk - Indisk dhal. Om du är intresserad av ett mer typiskt indiskt recept på kadala pachakaya kootu curry så titta här