Lutfisk norge recept

Lutfisk med vit sås

Lutfisk med vit sås

Servera lutfisken med såsen, kokt potatis, kryddpeppar, grön ärtpuré och eventuellt stekt bacon eller stekt fläsk i små tärningar som man gör i Bohuslän och i Norge
Lutfisk med vit sås

Lutfisk med vit sås

Servera lutfisken med såsen, kokt potatis, kryddpeppar, grön ärtpuré och eventuellt stekt bacon eller stekt fläsk i små tärningar som man gör i Bohuslän och i Norge
Lutfisk a la Norge

Lutfisk a la Norge

Enligt gammal tradition, ursprungligen från Norge, för det är därifrån det mesta av lutfisk exporteras till flera land, så skall den, för det första alltid urvattnas i minst två dygn före tillredning
Klippfisk och Bacalao eller lutfisk för oss

Klippfisk och Bacalao eller lutfisk för oss

Saltningen sker i stora kar och torkningen ute i den friska vinden, de som besökt nordnorge eller lofoten har säkerligen sett hur fisken hängt på träribbor i långa rader, tätt efter varandra upphängda, det är den så berömda klippfisken, som även kommer till Finland i form av lutfisk, och har man inte sett den, så har man åtminstone känt lukten av den
Beskyddad matskatt - den Norska lutfisken

Beskyddad matskatt - den Norska lutfisken

Det mesta av lutfisken i Norge är baserat på torsk, men det finns också lite lutfisk lagad på långa, en släkting till torsken

Så åt vi - ur Stora Boken om Livet Förr

En kvarleva av denna gamla konserveringsmetod är den lutfisk vi äter till jul. Västerut i landet bakade man tunnbröd av havre, så som man också gör i Norge, medan man i större delen av Norrland bakade tunnbröd av korn