Märgpipa ugn recept

Märgpipa i lergryta

Märgpipa i lergryta

gosa till sig i ugnen. Denna gång blev det märgpipa utan ben och det var en riktigt fin kalvstek som fick
Ugnsbräserad märgpipa i rödvinsreduktion

Ugnsbräserad märgpipa i rödvinsreduktion

Sätt ugnen på exakt under kokpunkten (prova dig fram, temperaturangivelsen stämmer ofta inte). Stek en ordentlig yta runt om på köttbiten, helst i samma gryta som ska in i ugnen
Ölkött i lergryta

Ölkött i lergryta

600 – 700 g nötkött (märgpipa/nötbog). Ställ lergrytan i kall ugn, sätt värmen på 250°. Efter ca 1 timme sticker man in en stektermometer i köttbiten, lägger på locket och låter den stå kvar i ugnen tills innertemperaturen har uppnått 75°. öl, kampotpeppar, lergryta, märgpipa, nötbog 0,5 rotselleri 2 morötter 6 – 8 steklökar
Biff i rödvin med peppar

Biff i rödvin med peppar

Strimla köttet i lillfingerstora strimlor och placera det i en gryta som kan stå i ugnen. 1 kg högrev eller märgpipa. Sätt ugnen på 120 grader. Sätt in ugnen i grytan och låt stå 6-8 timmar. 1 kg högrev eller märgpipa
en sjöman älskar… biff & vin?

en sjöman älskar… biff & vin?

1 kg nötkött typ sjömansbiff nötkött t ex märgpipa, skär i ca 0,5 cm tjocka skivor. Tag hela rödbetor (2-3 per person), rengör dem och placera dem i en form som du hält ca 1-2 dl grovsalt i, in i ugnen i ca 2 timmar a 150º. 1 kg nötkött typ sjömansbiff nötkött t ex märgpipa, skär i ca 0,5 cm tjocka skivor
Slottsstek

Slottsstek

Jag gjorde min i Le Creuseten, i ugnen. Ca 600 g benfritt nötkött, jag använde Fransyska, (går bra med märgpipa, innanlår, ytterlår). Ställ in grytan i 175 graders ugn i 2 timmar
Mustig gulaschgryta

Mustig gulaschgryta

8 personer 3 kg högrev eller benfri märgpipa  4 st gula lökar 2 tsk salt 2 msk paprikapulver 1 st citron, finrivet skal 2 tsk torkad timjan 1 tsk torkad mejram 4 st vitlöksklyftor 2 tsk stött kummin, hel 1 tsk cayennepeppar   5 dl vatten   4 st mörk oxbuljong, tärningar 8 st paprika, gul och röd  Tillagning Den mustiga gulaschgrytan värmer gott och passar både till vardag och fest.  Sätt i ugn 200 grader med lock 1 1/2-2 timmar tills köttet är riktigt mört. 3 kg högrev eller benfri märgpipa
Äppelchutney med chilisting

Äppelchutney med chilisting

Väl hemma var det dags att ta itu med söndagsmiddagen, och all matinspiration hade nog smält bort i badet, för jag hade ingen aning om vad jag skulle ta mig till med nötsteken av märgpipa som låg i kylen
Surstek från 1700 talet i modern tappning.

Surstek från 1700 talet i modern tappning.

Den gammaldags sursteken är ett fint exempel på vad marinering kan göra, det blir en mör och god stek av ofta ganska så hårda bitar som märgpipa och ytterlår av nöt

Recept på buljong

Delar som helst används är märgpipa, hals, rev, ytterlår och lägg. Bryn dem sedan i ugnen i ungefär en timme

Sylta på märgpipa

Skär märgpipa och bacon i mindre bitar. Dela märgpipa och bacon i mindre bitar och blanda med gulbetan i balsambuljongen

Köttgryta från Provence

bog eller märgpipa. Lägg köttet med marinad och grönsaker i en ugnssäker gryta. Koka upp och sätt in grytan täckt med lock eller folie i nedre delen av ugnen