Skrei

Man brukar säga att skrei är norsk torsk när den är som bäst. Skrei finns bara färsk i fiskdisken mellan januari och april och är en riktig delikatess med sitt fasta vita och delikata kött. Här på MyTaste hittar du alla de bästa recepten på skrei.

Pappakock
Bilden kommer från receptet Skrei, pumpa, svartrot & blodapelsin. av Pappakock

Skrei – en norsk delikatess


Varje vinter vandrar torsken från Barents hav ner till den nordnorska kusten för att leka. Den långa vandringen genom hårda strömmar gör att torsken blir muskulösare och ger den ett fast kött som smakar utsökt. När torsken kommer fram till Lofotens övärld kallas den för skrei. Den fiskas och äts med rätta som en riktig delikatess. I Norge äts den första skreien med andakt, lite som vi i Sverige gör med färskpotatis. Då tillagar de den traditionsenligt med lever och rom, en rätt som kallas “Mølje” och är populär på alla hjärtans dag den 14 februari.

Skrei finns ofta torkad och fryst, men allra godast är den färsk. På MyTaste finns massor av skrei-recept. Vad sägs till exempel om stekt skrei med blomkålspuré, rödvinssås och kokt salladslök?

Det går också utmärkt att laga skrei i ugn. Att panera skrei är också jättegott.

Och kom ihåg att skreisäsongen är kort. I april är den över, så passa på att laga skrei när du kan.

Toppkommentarer i skrei

Stekt Skrei med blomkålspuré, rödvinssås och kokt salladslök
6

“Suveränt gott och ganska lätt att laga. Kommer att serveras på nyårsafton”

Se recept

Senaste recepten för skrei