Skär köttet i ganska stora bitar och lägg dom i lergrytan. Häll på vatten så det nästa täcker köttet. Som ni märker så blir det mycket mat tillagad i lergryta i Mårtenssons kök under den kallare delen av året, men det är så himla enkelt, det blir riktigt gott och det finns verkligen hur mycket som helst man kan laga i lera
Gnid in köttet ned kryddorna och lägg sedan ner den i den blötlagda lergrytan. Blötlägg lergrytan i 15 minuter (10 timmar om det är första gången du använder den). Ställ in lergrytan med steken i en kall ung, vrid upp till 175 C och låt stå i ca 2 timmar
Gnid in köttet med kryddorna och lägg sedan ner i den blötlagda lergrytan. Blötlägg lergrytan i ca 15 minuter. Ställ in lergrytan med steken i kall ugn, vrid upp till 175 grader och låt stå i ca 2 timmar
Foto/Photo, Mat/Food Tagged. Nötkött kokt i öl i lergryta. Fräsch och mild i smaken, med en doft av eukalyptus och mynta, god till både kött och fiskrätter
Mat som tillagats i lergryta blir oftast ganska färglös. Sila spadet från lergrytan i en kastrull (morötterna kan serveras som tillbehör tillsammans med vitkålen) och låt det koka så att mängden vätska reduceras med ca en tredjedel
Dessutom köpte vi en julklapp till oss båda från vår jultidningsförsäljare, en ny kokbok (som om vi egentligen behöver det) med mat i lergryta som vi passade på att inviga