detta till Janssons frestelse. ) Tänkte tipsa om det vi hade i glaset förra helgen, nämligen ett fruktigt, kryddigt Amarone med smak av fat, körsbär, lakrits, mörk choklad och peppar
Tillmaten drack vi ett gott och mycket prisvärt amaronevin, A Amarone. Det är sådan här mat jag älskar, när råvarorna är de som ger hela middagen en speciell karaktär
Jag har druckit chianti, amarone, ripassos, zinfandels och syrahs lika mycket som vilken annan mat- och vinälskare som helst och inte känt mig ett dugg missmatchad
Ta gelatinbladen ur vattnet och smält dem i kastrull på svag värme med några matskedar av oströran. Lättgjorda tilltuggtill välkomstskumpan, som står klara i kylen och bara toppas med rom inför serveringen
Men vi åt och njöt av maten. Här har jag använt rosmarin till en grillglaze. Stannade i Negrar och besökte vinkooperativet som en gång lär ha uppfunnit Amarone, vinet gjort på torkade druvor
Dax att laga maten. Men till att börja med så åt vi en lättlunch. Vinistella D'Italia Amarone art. Innan vi började tillaga middagen så ville vi ha en aptitretare
Det där lilla extra tilltugget hittade vi i en tidning, Mat & vänner. Har man tillgångtill färsk tryffel så är det en superbonus… Antingen servera ett mousserande vin, ett gott Amarone eller varför inte en klassisk cocktail
Det var fantastiskt gott, och passade helt perfekt tillmaten vi åt. Så ni märkte att jag inte ens orkade göra något inlägg utan nihar snällt fått vänta till idag istället
Det här är ett vin jag dels skulle vilja prova tillmat, dels vilja testa att lagra. I kustregionen finns områdena Istra, Hrvatsko Primorje, Sjeverna Dalmacija, Dalmatinska Zagora, Srednja och Juzna Dalma-cija
Till förrätt åt vi parmaskinka med KarlJohan-creme på en bädd av skottsallad samt pinjenötter, till huvudrätt blev det mozzarellagratinerad canneloni med spenat och ricotta serverad med ugnsbakad örtfylld tomat, och till efterrätt bjöds det glace au four med lite rom
Gott sällskap, roliga diskussioner med riktiga vinexperter om bland annat vilket vin som passar bäst till ostbågar, vad man egentligen borde korka upp till Janssons frestelse, varför min bordsherres egen matlagning mest påminde om studsande gummibollar, att vinet doftade badboll från Statoil och hur man på smidigast och mest diskreta sättet minglar i sidled