Idag passade jag på att göra två matbröd, fyllda med gryn, mjöl, sirap, filmjölk och nötter. Där hittade jag ett recept på en snabb limpa för ett tag sen
Jag tycker att en del bikarbonatsbröd påminner mer om en sockerkaka än om matbröd, men detta recept innehåller inte så mycket sirap så det funkar bra att äta som vanligt matbröd
” Så lyder Pågens egna slogan för det välkända brödet men detta bröd är även om det innehåller både surdeg och en hel del fullkorn inget hälsobröd, då det samtidigt innehåller ganska rikligt med socker, mycket mer än i de flesta andra industritillverkade matbröd även om det ofta finns mycket dolt socker i andra varianter av industribröd också
Jag älskar att använda äpple i matbröd – det smakar inte äpple utan bidrar inte bara med fibrer och vätska utan och snaturlig sötma och syra som helt enkelt ger fyllighet och djup
I originalreceptet, som kommer ifrån boken 'Matbröd' av Tulla Grünberger, står det att brödet ska bli fast och syrligt, men mitt flöt ut och hade inte speciellt mycket syra, så jag antar att jag måste ha gjort något fel
Eller ett gott matbröd eller till en soppa. Egentligen är det inte jobbigare att baka ett jäsbröd än en vanlig filmjölkslimpa, du måste bara ha en timma till över
Som ni kanske har märkt det vid det här laget så tycker jag väldigt mycket om att baka matbröd. Oftast bjuds det på limpa, men till kvällen händer det då och då att det istället bjuds på någon form av portionsbröd
Blanda alla ingredienser och mixa ca 2 min långsamt och ca 6 min snabbt eller till degen släpper fint från bunken och har blivit lite elastisk. Ingredienser 150 g ( 1 påse) KronJäst För Matbröd, färsk 75 g (1/2 påse) KronJäst Surdeg Fullkornsvete eller Råg 500 g (ca 5 dl) vatten 850 g (ca 14 dl) vetemjöl special 15 g (ca 1 msk) strösocker 15 g (ca 1 msk) smör 12 g (ca 2 tsk) salt Topping Garnera gärna bröden med solros, linfrö eller riven ost