Ingredienserna blandas i en bunke och hälles därefter i en smord 2 liters brödform. Ingen jäsning. Sätt i kall ugn gräddas i 175 g i ca 2 timmar längst ner i ugnen
Jag har mest bakat matbröd med jäst den senaste tiden, men fick lust att göra ett bikarbonatbröd. Inspiration till det fick jag när vi var på resturang Sjögräs i Stockholm, och jag fick ett så gott, mörkt bröd från Friends of Adam som jag tror var ett bikarbonatbröd
I stället för rågmjöl kan du ta grahamsmjöl eller matbrödsmjöl av något slag. Sirap, mörkt öl och kryddor ger mustig smak och ganska mörk färg åt det här brödet, som håller sig färskt i över en vecka
Matbröd. Täck eventuellt brödet i slutet om du tycker att det blir för mörkt. Frukt och nötböd. Detta är ett otroligt lätt recept som passar alldeles utmärkt till en kopp te i höstrusket
Just nu känner jag för att baka, men det skall vara matbröd just nu inget sött bröd. 6 dl vatten, 1 bit jäst stor som en ärta, 1 msk salt, 2 msk honung, 625 gr vetemjöl (en del kan ersättas med grovt mjöl, beroende på hur mörkt mjöl man vill ha), 1 dl solrosfrön att strö i grytan vid gräddning (kan ersättas med havregryn eller andra typer av frön)