Mjöd finland recept

Farmors mjöd

Farmors mjöd

Mjöd heter sima på finska och det är något vi här i Finland dricker under vappen och första maj i mängder
Finska struvor & Mjöd (Tippaleipä & sima)

Finska struvor & Mjöd (Tippaleipä & sima)

Det här behöver du till Mjöd. Imorgon styr vi 3 tjejer kosan mot Finland, Närpes för att spendera nån vecka där, och gissar en och annan struva kommer slinka ner. Låt stå i kylskåp, när russinen kommit upp till ytan efter ca 4-5 dagar är mjöden klar
Munkar

Munkar

Så här den 1a maj så är det tradition att äta munkar och dricka mjöd (sima) i Finland. Eftersom det är min andra 1a maj i Helsingfors så tyckte jag det var dags att vara del av traditionen
Finsk sima

Finsk sima

Tvätta citroner och apelsiner i hett vatten med rotborste. Skala citrusfrukterna med potatisskalare och häll skalet i en ren 10 l hink eller kastrull (inget av det vita får komma med och ej kärnor heller)
Lakrits- och citronmunkar

Lakrits- och citronmunkar

Då är det ett måste att dricka mjöd och äta munkar och/eller struvor i Finland. Det är första maj idag, äntligen, och igår firades valborg

Mjöd av vinbärsblad

Tvätta citronen väl i varmt vatten. Riv skalet. Pressa citronsaften över sockret. Krossa vinbärsbladen lätt och tillsätt citronsockret och det rivna skalet

Mjöd till Valborg

Överdosera inte jästen, mjödet kan explodera. Häll sockret i t. ex en 10 l hink eller kastrull. Koka upp en del av vattnet och häll över sockret

Valborgsstruvor

Servera struvorna med mjöd. Vispa sönder äggen och tillsätt mjölken. Tillsätt mjöl, socker och salt. Vispa jämnt

Förberedelser inför 1:a maj

I Finland finns en populär alkoholfri variant av mjöd som baseras på citron, farinsocker (honung endast ibland) och vatten