Murkelsås portvin recept

Helstekt oxfilé med murkelsås

Helstekt oxfilé med murkelsås

Portvinsgelé. Murkelsås. Blanda i portvin och sherry. 40 ml portvin. Murkelsås300 g murklor (konserverade, netto 200 g, ca 2 burkar, alt 40-50 g torkade) 3 msk smör 2 msk mjöl ca 3 dl spad från murklorna 2,5 dl vispgrädde 40 % 0,5-1 tsk salt (torkade murklor kräver mer än konserverade) 1 krm svartpeppar 0,5 krm paprikapulver 3-4 dl mjölk. Portvinsgelé1,25 gelatinblad 4 tsk strösocker 40 ml portvin 20 ml sherry 40 ml vatten
Stuvade Murklor

Stuvade Murklor

Till en murkelsås tar jag mer grädde, lite mjölk och buljong. Portvin, Madeira eller vitt vin passar också mycket bra till murklor

Gräddig Madeira- och murkelsås

3 dl Madeira eller rött portvin.  Blötlägg de torkade murklorna 1 timme.  Hacka dem fint och fräs dem i smöret i 5 minuter

Nyårsmiddag 2009

Blanda vatten, fond och portvin, häll över morötterna och låt buljongen reducera till hälften. Dubbelmarinerad Oxfilé med Pommes Anna & Murkelsås Oxfilén600 g oxfiléMarinad 1. Murkelsås med portvin½ morot1½ schalottenlök1½ vitlöksklyfta3 vitpepparkorn1, 25 dl rött portvin1½ dl vatten0,25 dl kalvfond1 burk murklor1 dl grädde+ ev. 1, 25 dl rött portvin

Kalkonbröst med murkelsås

Spetsa och smaka av med sherry eller portvin. Skär upp den i skivor och lägg murkelsåsen ovanpå köttet