Detta blev nämligen vår middag förra söndagen då vi gillade en hel bit oxfilé som vi serverade tillsammans med rostad färskpotatis och en aromatisk sås som en läsare tipsat om
Oxfilé. Dag 1. Skarva delplattorna och kavla ut till en sammanhängande platta som är 200% av längden och 160% av omkretsen på filén. Bred ut 1/3 av Duxellemassan mitt på plattan och placera filén på massan. Grädda i 175°C i 20 minuter. Låt vila i 15 minuter före tranchering, så släpper filén mindre köttsaft. 1½kgoxfilé. 10 schalottenlökar. 1 msk paprikapulver. 1 morot
Oxfilé provencale är klart att servera. Sätt ugnen på 175 grader. 800 g hel bit oxfilé. 1kg potatis, ca 2-3 per person, helst fast vinterpotatis. 100 g mjukt smör. 1 krm nymalen vit- eller svartpeppar
Sätt ugnen på 100°. Stek köttet mitt i ugnen ca 1 timme tills innertemperaturen är 56°. 1,5kgoxfilé. 1kg jordärtskockor. 1kg mandelpotatis. 1 msk citronsaft. 1 st lök. 1 st vitlök. 100 g rotselleri. 1 st morot. 100 g sidfläsk. 10 st timjan. 1 msk olja. 1 st lagerblad. 10 st svartpepparkorn. 1 l vatten. 1 msk råsocker. 1 msk maizena majsstärkelse. 1 msk smör. 16 st brysselkål. 16 st rödlökar. 1 msk gräslök. 1 msk persilja. 1 dl körvel
Bryn dem i brynt smör (165°) i en stekpanna. Bryn oxfilén runt om i smör (165°) i stekpannan. Sätt in fatet i 200° ugnsvärme i 15-20 minuter. 1kgoxfilé. 1¼-1 ½ kg potatis. 1 vitlöksklyfta. 1 vitlöksklyfta
Skär och putsa oxfilén ren från hinnor och senor och bryn den i en stekpanna med smör. oxfilé. Sätt mätstickan till en digital stektermometer i mitten från kortsidan på oxfilén och stek köttet i 125º till önskad innertemperatur, t ex 60° för mediumstekt kött. Ta ut formen och låt oxfilén vila, ca 10 minuter innan den skivas i 11/2 cm tjocka skivor. 1kg potatis. 100 g smör. 10 st droppar worcestersås
Oxfilé. Låt oxfilén att få rumstemperatur innan tillagning. Värm ugnen 150 grader. Ta bort folien, höj värmen och grädda i ytterligare 15 minuter tillsammans med köttet tills gratängen är lätt gyllene på toppen. Stek oxfilé på hög värme runt om tills den har fått fin färg, detta bör ta ca 4 minuter totalt. Flytta stekpannan till ugnen och stek i 15 minuter för medium rare, eller enligt dina önskemål. Oxfilé ska serveras med en innertemperatur på 55-70 grader. Ta ut ur ugnen och låt vila på en varm plats i 10 minuter innan du skär i skivor och serverar med sås och gratäng. 1 klyfta vitlök, fint riven. 1,75kg potatis. 1 knippe färsk bladpersilja, finhackad. 1 kruka färsk gräslök, finhackad. 675 g oxfilé. 1 msk olivolja. Potatisgratäng3 dl grädde 3 dl mjölk 1 klyfta vitlök, fint riven 1,75kg potatis 2 gula lökar (stora) 1 knippe färsk bladpersilja, finhackad 1 kruka färsk gräslök, finhackad 2 tsk färsk timjan, finhackad. Oxfilé675 g oxfilé1 msk olivolja
6 Oxfilé med gorgonzolatäcke 11/2kgoxfilé1 tsk salt 2 krm peppar 1 msk smör eller margarin 300 g haricots verts 3 msk finhackad schalottenlök 2 msk balsamicovinäger ca 200 g gorgonzola Sås 150 g gorgonzola 3 dl grädde 1 msk konc kycklingfond Lägg till i inköpslistan Kupongen är laddad Valfri krydda på små glas 10 % rabatt Santa Maria 3-80 g Mer info Ladda kupong Kupongen är laddad Smör 5
Lägg en skiva oxfilé på gratängerna och en skiva parmesansmör. Låt sjuda i ca 15 minuter tills potatisen börjar bli såsig. Strö över osten och gratinera mitt i ugnen i 10–15 minuter. Stek köttet ca 2 1/2 minut per sida. 4 skiva oxfilé. 100 g smör. 1 dl parmesanost. 1kg potatis. 1 st grönsaksbuljongtärning