Det är en smaksak om man vill göra sin oxfilé helt pågrillen eller i stekpannan. Jag är dock väldigt noga med temperaturen på köttet så jag steker alltid mitt kött i ugn på låg värme innan den får bekanta sig med grillen
Dags att steka eller grilla oxfilén. Lägg potatisen och vänd runt den med olivolja och salt samt vänd potatisen med den skivade delen uppåt i en stor ugnsfast stekpanna eller ugnsform
Eftersom vi ska bort idag på nyårsafton och jag inte får laga mat (rätt så skönt. -)) så lyxade vi till det lite igårkväll här hemma istället och gjorde Oxfilé Provençale
Rensa oxfilén och lägg i en påse, häll över marinaden och låt gärna stå några timmar. Helgrillad oxfilé, kycklinglårfiléer, revbensspjäll, korv och baconlindad sparris
Det här receptet är påoxfilé men det går lika bra med tex ryggbiff, rostas eller entrecote. Just så tänkte jag på nyår eftersom jag skulle spendera förmiddan att inventera på puben så ingen tid fanns att pula i köket hela förmiddagen – så i princip allt gjordes dagen innan
oxfilé. Hacka löken och fräs i samma fett på svag värme tills den mjuknar. Servera på dirren. Krydda med salt, svartpeppar och lägg en klick smör på varje fiskbit
Värm på gratäng och sås. Skiva upp köttet och fördela på fyra tallrikar med gratäng och tomater. Fräs svampen i 3 msk smör på medelvärme tills all vätska kokat in. Tillsätt ytterligare 2 msk smör och löken, stek vidare på högre värme några minuter. Sätt ugnen på 175°. Grädda gratängen mitt i ugnen ca 30 min, till fin färg (kör ev lite grill på slutet). Oxfilé1. Sätt ugnen på 125°
Bryn på stark värme i grillen och grilla därefter på indirekt värme ca 30-40 minuter. Grilla till en temperatur på 58 grader. 600 g oxfilé, mittbit. 600 g oxfilé, mittbit salt peppar