Tyvärr är det ju inte varje dag man har tid att låta en köttbit stå i ugnen hur många timmar som helst - även om den sköter sig själv så vill jag helst vara hemma när det pågår aktiviteter i ugnen
Grilla eller stek oxfilén till 55 grader innertemperatur i 125 grader i ugn, det tar ca 30 minuter. Fritera den långsamt i lågtemperatur, ca 130 grader. 1 kg oxfilé, putsad. 1 kg oxfilé, putsad 1 tsk salt 1 krm peppar 1 msk timjan
Ett idiotsäkert sätt att få köttet perfekt är att salta och peppra köttet runt om, bryna i stekpanna och sedan låta köttet stekas klart på lågtemperatur i ugnen
I normala fall då en Bookmaker blir till skall det enligt recept vara oxfilé och här kan det vara lämpligt att använda de bitar som blir över, dvs den smala biten och huvudet på filén
Vi hade norrländsk oxfilé, en julklapp från min far. Sätt in plankorna i ugnen. Se till att ha lågtemperatur och minst en extra hand till förfogande, jag tog hjälp av maken
Kanske ett välkommen avbrott till både sillen och oxfilén. Kalkonköttet skulle, enligt instruktion, stå i ugnen ca 30 minuter med locket kvar på formen och när vi sedan skar in i det var det rått och rött. Gulasch i crockpot eller lergryta eller på spisenAnvänder du en lergryta så ska den blötläggas minst 30 minuter innan du ställer den i ugnen. Ställ på lågtemperatur och låt det stå i 3 timmar innan du serverar. Ställ lergrytan i en kall ugn, sätt i gång ugnen på 200 grader och låt stå inne ca 1 timme och 45 minuter
Egentligen är tornedo ingenting annat än tjocka skivor av mitten på oxfilén, och serveras den med bearnaissås kallas rätten för Chateaubriand efter en kökschef Motmirail som till sin husbondes ära lagade denna rätt, till greven av Chateaubriand (se Spisa
Sänk temperaturen på vinkoket och tillsätt spenat i stekpannan. Sätt ugnen på 175º. Stek filén i ugnen ca 35 minuter eller med en stektermometer till 60º för ljusrött kött. Ta ut filén ur ugnen och låt den vila 10 minuter. Låt sjuda på låg värme under lock tills spenaten mjuknat, 1-2 minuter. 500 600 g hel oxfilé
Den styckningsdetalj som oftast används är oxfilé, men även entrecôte eller innanlår kan användas. Under tiden putsa och skär köttet i lika stora bitar, lägg detta sedan i rumstemperatur så att köttet inte är kallt vid stekning