Semla

I Sverige äts 40 miljoner semlor om året. Detta omtyckta bakverk har med andra ord en alldeles speciell plats i våra hjärtan. På MyTaste hittar du recepten som gör att du lyckas med semmelbaket!

minisemlor wienersemlor frukostsemlor morotssemlor semlor bröd semlor rågmjöl semlor med kesella semlor med bär semlor utan jäst semlor med torrjäst
Engdahls Blogg
Bilden kommer från receptet Glutenfria semlor på LCHF-vis av Engdahls Blogg

Topprecept för semla just nu

Visa alla topprecept för semla

Älskade semla


Semla, fastlagsbulle, fettisdagsbulle - kärt barn har onekligen många namn. Denna bakelse av ljust vetebröd, med en fyllning på mandelmassa och grädde, äts traditionellt i början av året. Fettisdagen - även kallad semmeldagen, semlans dag och fastlagstisdagen - är en av våra mest firade temadagar. Fettisdagen är i kristen tradition tisdagen efter fastlagssöndagen, alltså 47 dagar före påsk.

Ordet semla är sprunget ur latinets simila, som betyder vetemjöl, och var från början namnet på endast vetebullen utan fyllning.

Många tycker om att äta sin semla tillsammans med varm mjölk, en så kallad hetvägg. Lite kuriosa: Ibland påstås den svenske kungen Adolf Fredrik ha dött av alltför många hetväggar fettisdagen år 1771. Egentligen dog han av ett slaganfall strax efter enorm måltid bestående av hummer, ostron, surkål - och hetvägg. Hans död väckte starka känslor mot hetvägg och röster för att förbjuda fettisdagen hördes. Men semlans ställning lyckades uppenbarligen överleva kungen och idag äter vi det traditionella bakverket som aldrig förr!

Toppkommentarer i semla

Semlor, små och saftiga
30

“Måste testas! Bra jobbat och snygg bild!”

Se recept
Semlor
10
Bengt Banan
Bengt Banan kommenterade på Semlor

“Mums!! Superbra recept det här!”

Se recept
Leilas Semlor
7
Johan Ullman
Johan Ullman kommenterade på Leilas Semlor

“Jättegoda och enkla att baka!”

Se recept
Semlor med sylt- och jordnötsfyllning
2

“Wow det där ser jättegott ut!”

Se recept

Senaste recepten för semla

Semlor

Semlor