Pektin marmelader recept

Marmelad på röda bär

Marmelad på röda bär

(strösocker med tillsatt pektin). Rensa vinbären noga och koka upp tillsammans med vatten, kardemumma och hälften av sockret i en tjockbottnad kastrull
Nyponmos/marmelad - fullproppad med vitaminer

Nyponmos/marmelad - fullproppad med vitaminer

Om du utesluter pektinet blir det mer som ett mos, som är gott till frukostgröten t ex. Tillsätt pektinet och låt allt få ett hastigt uppkok under kraftig omrörning
Marmelad på maskrosor

Marmelad på maskrosor

Använder du pektin blandar du det med sockret. Koka upp allt utom socker/pektinet. 130 g äppelpektin, eller två rivna äpplen. 170 maskrosor, kronblad 2 citroner, citrusköttet 30 g äppelpektin, eller två rivna äpplen 500 g socker 5 citroner, zezten (skalet) 850 g vatten 100 g citronsaftPlocka kronbladen från maskrosorna väl så att inte grönt kommer med, då blir det beskt
Ingefära marmelad

Ingefära marmelad

1 kg syltsocker med pektin. 1 kg syltsocker med pektin. Har idag kokat marmelad. Denna passar till starka lagrad ost

Marmelad på gröna tomater

Turligt nog var det ju inget problem att åter koka upp marmeladen och tillsätta pektin. Ett litet tips är alltså att gröna tomater (i alla fall mina gröna tomater) inte innehåller pektin, i alla fall inte tillräckligt för att ge marmelad bra konsistens
Syltig marmelad med blåbär, chili och mynta

Syltig marmelad med blåbär, chili och mynta

socker med pektin, blir det inte så stor skillnad eftesom sylten blir ganska tjock. Det har inte blivit några besök i blåbärsskogen för min del, men väl ett besök på Bondens marknad - ett "good enough"-alternativ
Grundrecept marmelad

Grundrecept marmelad

ca 1,2 l 1 kg rensade sköljda bär (eller frukt, tinade om frysta används) 1 kg syltsocker (med pektin, 1 kg motsvarar 11 dl socker) Lägg till i inköpslistan
Sylt och Marmelad

Sylt och Marmelad

Syltsockret innehåller redan pektin och citronsyra vilket gör att marmeladen får en bra konsistens och hållbarhet
Plommonmarmelad

Plommonmarmelad

Tag bort kastrullen från värmen och rör ner sockret och pektinet, lite i taget. 1 msk pektin. Halvera och kärna ur plommonen och lägg dem i en rymlig kastrull med vattnet och kanelen
Jordgubbsmarmelad

Jordgubbsmarmelad

Tag därefter kastrullen från värmenoch tillsätt pektin. 1 Flaska pektin. Rensa och skölj jordgubbarna. Skär dem i skivor
RABARBER PÅ BURK..

RABARBER PÅ BURK..

0,5 flaska fruktpektin flytande. Ta av kastrullen och ha i pektin och skumma väl och fortsätt röra i ca 5 min ( detta hoppade jag över). 0,5 flaska fruktpektin
Björnbärsmarmelad

Björnbärsmarmelad

med pektin. Tag ut märgen ur vaniljstången. Blanda alltsammans i en kastrull och låt sjuda. Skumma av vid behov
Julmust-marmelad-godis!

Julmust-marmelad-godis!

Okej, om jag ska vara ärlig, så smakar det inte så himla mycket julmust, pektinet bidrar med en ganska syrlig smak som ta överhand
Frisk morotsmarmelad med kanel

Frisk morotsmarmelad med kanel

Med hjälp av färdigt syltsocker kokar du snabbt ihop marmeladen och du behöver inte själv stå och måtta upp pektin osv, utan ner med allt i kastrullen, koka och häll upp på burk
Citron- och fläderblomsmarmelad

Citron- och fläderblomsmarmelad

Lagen som blir kvar innehåller naturligt pektin från citronen och hjälper marmeladen att stelna. Rör ner pektinlagen och sockret
Plommonmarmelad med anissmak

Plommonmarmelad med anissmak

I syltsockret finns där redan pektin, citronsyra och. Syltsocker är enkelt. Koka upp frukt eller bär och rör ner syltsocker,
Citronmarmelad

Citronmarmelad

(Låt kärnorna vara kvar, de innehåller pektin vilket gör att marmeladen stelnar. Tvätta citronerna och skär dem i klyftor, kör dem därefter i matberedare till en grynig massa och häll över det i en kastrull