(strösocker med tillsatt pektin). Rensa vinbären noga och koka upp tillsammans med vatten, kardemumma och hälften av sockret i en tjockbottnad kastrull
Om du utesluter pektinet blir det mer som ett mos, som är gott till frukostgröten t ex. Tillsätt pektinet och låt allt få ett hastigt uppkok under kraftig omrörning
Använder du pektin blandar du det med sockret. Koka upp allt utom socker/pektinet. 130 g äppelpektin, eller två rivna äpplen. 170 maskrosor, kronblad 2 citroner, citrusköttet 30 g äppelpektin, eller två rivna äpplen 500 g socker 5 citroner, zezten (skalet) 850 g vatten 100 g citronsaftPlocka kronbladen från maskrosorna väl så att inte grönt kommer med, då blir det beskt
Turligt nog var det ju inget problem att åter koka upp marmeladen och tillsätta pektin. Ett litet tips är alltså att gröna tomater (i alla fall mina gröna tomater) inte innehåller pektin, i alla fall inte tillräckligt för att ge marmelad bra konsistens
socker med pektin, blir det inte så stor skillnad eftesom sylten blir ganska tjock. Det har inte blivit några besök i blåbärsskogen för min del, men väl ett besök på Bondens marknad - ett "good enough"-alternativ
ca 1,2 l 1 kg rensade sköljda bär (eller frukt, tinade om frysta används) 1 kg syltsocker (med pektin, 1 kg motsvarar 11 dl socker) Lägg till i inköpslistan
Tag bort kastrullen från värmen och rör ner sockret och pektinet, lite i taget. 1 msk pektin. Halvera och kärna ur plommonen och lägg dem i en rymlig kastrull med vattnet och kanelen
0,5 flaska fruktpektin flytande. Ta av kastrullen och ha i pektin och skumma väl och fortsätt röra i ca 5 min ( detta hoppade jag över). 0,5 flaska fruktpektin
Med hjälp av färdigt syltsocker kokar du snabbt ihop marmeladen och du behöver inte själv stå och måtta upp pektin osv, utan ner med allt i kastrullen, koka och häll upp på burk
(Låt kärnorna vara kvar, de innehåller pektin vilket gör att marmeladen stelnar. Tvätta citronerna och skär dem i klyftor, kör dem därefter i matberedare till en grynig massa och häll över det i en kastrull