Portvins stek recept

Portvins marinerad hel karré

Portvins marinerad hel karré

Bryn karrén så den får fin färg och lägg över i en ungsform och häll på lite av fonden,portvinet och vattnet och låt steka på ca 150- grader i ca 1 1/2 timme och ös lite då och då, täck med aluminiumfolie sista timmen och tillsätt mer portvin och vatten samt fond så du har en bra grund till såsen. Låt steken vila i folie ca 10 minuter innan du skär upp
Enkel gryta med nötkött och portvin

Enkel gryta med nötkött och portvin

Skär köttet i små tärningar och stek snabbt på hög värme tills det fått färg. Skär löken grovt och stek tills den blir mjuk
Mustig kantarellsoppa med portvin

Mustig kantarellsoppa med portvin

Stek kantarellerna på hög värme i lite smör så att vätskan kokar bort. 120 g smör, till stekning. 18-10 dl kantareller 2-3 schalottenlökar 20 g smör, till stekning 0,5-1 dl portvin 5 dl grönsaksbuljong 3 dl vispgrädde 1 msk japansk soja 2 tsk salt 1 krm peppar 3 msk persilja, hackadSkala och hacka löken fint
Fläskfilé i portvin

Fläskfilé i portvin

Skiva fläskfilé och svamp, stek först filén i margarinet och sedan svampen. Skala och skär potatisen i tunna skivor men inte helt igenom
Helstekt kalkon á la Ingelsta

Helstekt kalkon á la Ingelsta

Smaka av med salt, peppar och portvin eller portvinsgelé. Stek vidare med ryggen uppåt. Portvin/portvinsgelé
Porterstek på nötbog

Porterstek på nötbog

Servera steken med kokt potatis, grönsaker och svartvinbärsgelé. Spola av köttet i kallt vatten och torka av det med hushållspapper
Gryta på ytterlår av hjort

Gryta på ytterlår av hjort

Skär köttet i lämpliga bitar och stek dem på hög värme runt om. Hittade en bit hjortkött långt in i frysen och det passar väl bra så här i höstrusket
Helstekt ryggbiff med portvinssås

Helstekt ryggbiff med portvinssås

Bryn köttet i en stekpanna runtom. Helstekt ryggbiff2 kg välmörad ryggbiff, rumstempererad1 knippa persilja3 kvistar rosmarin½ kruka timjanflingsalt, svartpeppar från kvarnSätt ugnen på 70 grader. Sätt en stektermometer i köttet och stek på en plåt i ugnen till en innertemperatur av 58 grader (medium/rare), 62 grader (medium) eller 72 grader (well done). Portvinssås4 st apelsiner1 st citron4 dl portvin1 msk Colmans senapspulver1 tsk senapsfrön3 cm ingefära1 st färsk chili6 msk svartvinbärsgelé1 tsk maizenaTvätta apelsinerna och citronen väl
Het fläskfilégryta med grönt sällskap

Het fläskfilégryta med grönt sällskap

Bryn fläskfilébitarna hastigt i stekpannan och lägg över dem i en större gryta. Bryn löken försiktigt tills den blir en aning mjuk och låt sedan sqaushen samt paprikan steka med en stund
Porterstek!

Porterstek!

Porter steken har jag gjort och visat Er tidigare men Ni kanske glömt. Servera gärna med potatismos, kok potatis, stekta smålökar, sockerärtor, haricot verts och gelé
Portvinsstek med färsk svamp

Portvinsstek med färsk svamp

Ös steken några gånger under stektiden. Lägg örtbuketten i grytan, sätt in i ugnen och stek 1 tim. Hetta upp resten av oljan i en teflonstekpanna och fräs svampen 5 min. Lägg svampen brevid köttet när det har stekt 1 tim. Stek ytterligare 30 min i ugnen. Ta ut steken ur ugnen och låt den vila 5 min
Höstig Vildsvinsgryta a`la Lisa Förare Winbladh

Höstig Vildsvinsgryta a`la Lisa Förare Winbladh

Inspirerad av en blick på min älsklingsgryta beslöt jag att göra en grytstek. Tanken var att köttet skulle bli riktigt mört och sedan skivas som en lite festlig stek
Nötrullader med kantarellfyllning

Nötrullader med kantarellfyllning

smör att steka i. Stek rulladerna i smör på hög värme så de får fin yta. smör att steka i. Detta är en riktig festrätt
Bräserad rådjursstek

Bräserad rådjursstek

Att bräsera eller steka i gryta är en klassisk och bra metod för att få ett saftigt och smakrikt kött även av en större bit