Den färdiga jerkkryddan som jag använde innehåller rörsocker, kryddpeppar, citronskal, lök, selleri, timjan, svartpeppar, kanel, chili, persilja, muskot och nejlika
Bryn lök, morötter, selleri och purjolök i samma gryta som köttet. Krydda köttet med salt och peppar och bryn det i smör eller olja i omgångar i en stekgryta
Jag kallar kaningrytan i fråga för frikassé, vilket inte enbart är ett tjusigare namn på en gryta, utan i själva verket en gryta som reds av med grädde, smör eller äggula
Smaka av med salt och peppar. Garnera gärna med färsk timjan. Det fina med den här klassiska rätten är att beskan och sötman i morötterna spelar så väl med de lena, djupa, umamismakerna i köttet
Bryn med lök, morot och selleri lika länge till. Två dagar fyllda med skratt, kärlek, värme, djupa och ytliga samtal, god mat, god dryck och en massa lek har vi avverkat hos familjen B bosatta lite norröver
selleri och potatis rullad i nötgremolata – Västerbottenfras, messmörssås och picklad rödlök. Eftersom jag och Malin, som jag hade med mig, hade missbedömt avståndet till restaurangen blev vi lite sena
JORDÄRTSKOCKSOPPAmed räkor, kålrot och jordärtskocka vända i räkolja och dill fylld med getost, bakad pumpa och hjortronkvarg,RÖDBETA OCH MATKORNBOLLgarnerad med mylta och ärtskottSTRÖMMINGgräddfil- och senapsmarinerad med potatispuré, sallad på gurka, fänkål och äpple, raspad pepparrot, rårörda lingon och brynt smörRENSTEKspäck- och örtbakad med kantarellfylld rulle på vita rotfrukter, palsternacka, persiljerot, selleri och potatis rullad i nötgremolataVästerbottenostfras, messmörssås och picklad rödlökCHOKLADMOUSSEmed mörk choklad, varvad med havtorn och marinerade päron,valnötscrunch och lakritscrisp
När vi serverade denna lammrätt på Hornudden så garnerade vi självklart med en blandad liten sallad på små skott, bla mangold, rödkål, rädisa och portlack