Den här mustiga vintergrytan med nötkött och massor av grönsaker har jag gjort precis på det sättet. Resultatet blev en supergod gryta som föll alla lunchgäster i smaken
Kycklinggrytan. Lägg låren i en gryta och häll över vin och buljong, tillsätt skivad purjolök, de halverade tomaterna, tomatpurén, vitlöken och salvian
I helgen gick vi loss på Coq provencal, en tuppgryta från Provence. Häll i vatten och rosévin, pressa i vitlöken – och låt grytan koka tills köttet är mört
Sätt en tjockbottnad gryta på medelvärme. Stick en termometer i steken och lägg den i grytan. Lägg dessa i grytan efter ca 30 minuter. Lägg över den i grytan när 6-7 minuter återstår
Lägg över i en traktörpanna eller gryta. 800 g lövbiff, 1 gul lök, smör, salt och peppar, 2 dl vatten, 1 köttbuljongtärning, 3 dl crème fraiche, 4–5 msk senap provencale, slätbladig persilja
I glasen fanns en skvätt rödvin och på tallriken den sydfranska högrevsgrytan. Min mamma tog en portion, sedan en till och så några slevar ur grytan under tiden vi satt och pratade
Smält lite smör eller margarin i en gryta, och vispa ner mjölet, späd växelvis med sparrisspadet,mjölk och grädde tills du får såsen så tjock du vill ha den