Att laga mustig fond till fisksoppa på rostade räkskal har jag lärt mig av den gode Tore Vretman. Skär under tiden morötterna i julienne (om du orkar) dvs smala stavar, löken i klyftor och fänkålen i skivor
Jag kan inte påstå att jag alltför ofta lagar räkfond från grunden, men efter att ha gjort räkmackor häromdagen kändes det vansinnigt trist att slänga räkskalen så jag gjorde en räksoppa
Rosta räkskalen i lite olja. Häll på buljongen och toppa med fänkål, räkor, salladslök och limemayo. 400 g räkskal. 1100 g fänkål, rostad. 1Räkbuljong400 g räkskal 1 msk olja 20 g tomatpuré 20 g chilibönpasta, eller 10 g sambal oelek 2 klyftor vitlök, finhackade 10 g ingefära, riven 6 dl vatten 0,5 morot 0,5 gul lök 1 stjälk citrongräs 2 blad lime leaves. 1Servering risnudlar 100 g fänkål, rostad 200 g räkor salladslök limemayoRäkbuljong
Hacka under tiden lök och fänkål i små bitar. Häromdagen gjorde vi nämligen räksoppa på räkskal som vi sett till att spara i frysen, både sedan vi ätit rätter med naturella räkor, samt sedan vi köpt rökta räkor i hamnen i Grisslehamn i våras och sedan vi grillat sweetchili och citrongräsmarinerade räkor i somras
Fräs räkskalen i oljan i en kastrull någon minut. Tillsätt lök, fänkål och tomatpuré. 600 g färska räkor2 msk olivolja1 st finhackad gul lök1 bit färsk fänkål, skuren i små tärningar (ca 50g)1 tsk tomatpuré6 dl fiskbuljong (av tärning)1 dl torrt vitt vin3 dl vispgräddeev lite cognacSalt och nymalen peppar efter smak1 knippe dill, finskuren, till garneringGör så här. 1 bit färsk fänkål
” Räkskalen fräses på i smör så att det riktigt luktar skaldjur i hela köket. Fräs sedan i smör och vitlök på, små hackade bitar av fänkål, större bitar av palsternacka, chili och purjolök