Att laga mustig fond till fisksoppa på rostaderäkskal har jag lärt mig av den gode Tore Vretman. Här användar man de annars lönlösa räkskalen och får till en otroligt god smak
Jag kan inte påstå att jag alltför ofta lagar räkfond från grunden, men efter att ha gjort räkmackor häromdagen kändes det vansinnigt trist att slänga räkskalen så jag gjorde en räksoppa
Fräs löken i olja tillsammans med räkskal och saffran. bröd, gärna rostat. 200 g paprika i vatten, rostad. 1 nypa räkskal. Ansa och hacka fänkål, skala och hacka lök och vitlöksklyftor, skär i persiljestjälkar och fräs allt i olja tillsammans med räkskal och lagerblad i en stor kastrull ca 1 min. Rosta brödet i 225º tills det blir guldgult
Tillsätt de rostade grönsakerna, vitpepparkornen och lagerbladen. 1 kg skaldjursskal (jag använde 2/3 räkskal och 1/3 kräftskal). Sprid ut skaldjursskalen på en plåt och rosta dem i ugnen i 10 minuter
Om du använder räkor som du själv skalar till salladen, så ta vara på räkskalen. Rostat bröd eller eller varma kuvertbröd och smör smakar fint till salladen
Soppan går även bra att göra med räkskal och hummerskal om man inte har tillgång till kräftskal. Fräs rotsakerna och löken utan att de tar färg i någon minut och ta sedan i de rostade kräftskalen
Räkskal kokar och blir en strålande start på den goda fonden. Man kan också rosta skalen i ugnen. Fisk och Skaldjur ⁄ ReceptSkaldjursfond på lyxräkor, grönsaker och vin
Räkbuljong "från kokat räkskal". Skala och hacka lök, sötpotatis, morot, vitlök, ingefäran stek i smör och olivolja, slå på den kokta silade räkbuljongen, och lägg i en grönsaksbuljongtärning
3-4Ingredienser400 g räkskal2 citroner, skalet2 msk smör1 fänkål i bitar1 finhackad gul lök2 morötter 1 dillkvist3 msk tomatpuré4 dl torrt vitt vin 1/2 dl vermouth2 dl vatten2 dl gräddeSalt, vitpeppar, cayennepeppar, curry2 dl skalade räkor till toppingInstruktionerHetta upp en torr panna (gärna gjutjärn) och lägg i räkskalen. Rosta skalen i ca 15 minuter. FacebookSkriv utE-postTwitterPinterestRelaterade 400 g räkskal
Sprid ut räkskalen, timjan och rotsaker på en ugnsplåt och klicka över tomatpurén. 1 kg räkskal. Sätt in i ugnen på 225 grader och låt allting rosta i 15-20 minuter. Låt allting småkoka ca 20 minuter, stormkokar fonden med räkskalen i blir den besk. 1 kg räkskal
(gjord på rostaderäkskal, vatten, vitlök, lök, morötter, purjolök och tomatpuré). Ibland kan jag få riktiga cravings på sånt jag nästan aldrig annars äter och igår var en sån dag då jag verkligen ville ha en god fiskgryta