Att laga mustig fond till fisksoppa på rostade räkskal har jag lärt mig av den gode Tore Vretman. Här rostade jag skalen ihop med citronskal för att fördjupa smaken
Gör inte det, gör istället en god och mustig räkfond på dem. Personligen brukar jag frysa in dem för att sedan plocka fram dem när jag fått en lite större mängd i frysen och sedan göra en god räkfond på dem
Fond på räkskal är egentligen en sak vi annars gör på helgerna när vi ska lyxa till det. Nästa gång passar vi på att tömma kylen på övermogna tomater och kryddstarka rotfrukter som kommer få koka med räkskalen för att ge fonden ännu mer smak
Krydda med dill, hummerfond, salt & peppar. Koka egen fond på räkskalen, dela fiskfiléerna och ställa dem på högkant, göra potatismos med äggula och spritsa ut det runt fisken…
Räksås. Skala räkorna och spara skalen. Skala löken. Ansa fänkål och selleri. Hacka lök, fänkål och selleri. Fräs räkskal, lök och grönsaker i olivolja i en kastrull 3-5 min
Tillsätt fond, tomatpuré, lax i bitar, dill, salt och grädde och låt koka upp. Räkfonden gör du enkelt själv genom att koka räkskalen från ca 800g räkor i vatten så det täcker skalen. Jag brukar koka kanske 30 minuter tills fonden reducerats. 1 gul lök 1 msk olja 3 dl egenkokt räkfond 1 msk tomatpuré 2 morötter2 potatisar Ca 4 dl vatten 300-400g lax 400g skalade räkor 2-3 msk fryst dill Salt 2 dl vispgrädde Gör så här. KRAM och ha en fin fredag ❤️ 1 gul lök 1 msk olja 3 dl egenkokt räkfond 1 msk tomatpuré
Sila fonden ner i en kastrull, koka upp och låt reducera tills en deciliter återstår. Vill Du ha ett mer klassiskt recept, så finns här min Räkfond på Ishavsräkor
Börja med fonden. Smält lite smör i en kastrull, häll över vispgrädden och tillsätt den nerkokta fonden, salta och peppra och låt koka upp under några minuter, tillsätt lite redning så den tjockar till sig
Skaldjurssoppa med torsk blåmusslor och aioli är en matig och klar soppa som till största delen består av buljong eller fonder ifrån diverse nedkok av skaldjur
Först kokas en fond på skalen tillsammans med lite grönsaker, sila av. Fond. Börja med att skala räkorna, lägg räkorna i kylen och skalen ska användas till fonden