Lite ben, puts och diverse kött från lamm som inte kan användas annat än till fond hade lagts i den lilla barnkokarkitteln i gjutjärn och fräste nu i högan sky och skulle snart få utgöra huvudrollen i det som skulle bli rödvinssåsen
Vi gillar sås av "sky"-typ, gärna med rödvin. Sky för 4-6 personer. Servera skyn till en köttbit och vitlöksrostad potatis (vi mixade 2 vitlöksklyftor med ½ dl olivolja, vände drygt ett ½ kg små, halverade mandelpotatisar i olja och bakade dem 30-40 minuter i ugnen på 175 grader). Sky för 4-6 personer
På Bondens marknad köpte jag en bit fin, närproducerad högrev från Lövsta kött, och den förvandlades till den mest ljuvliga stek, som långsamt fick puttra tillsammans med lök, rotfrukter, och dadlar i rödvin, fond och kryddor
Gör en bottenredning, smält smör och tillsätt mjöl, häll påskyn ifrån steken, vin och grädde, vispa hela tiden, lägg buljongtärningarna, fortsätt vispa, tillsätt cayenpeppar, smaka av
Idag bjuder jag på ugnsbakad fläskytterfilé. Med ett gott och välkryddat potatis- och palsternacksmos och rödvinssås därtill blir det en god helgmiddag
Hacka schalottenlöken fint och fräs i smält matfett i en stekpanna på medelvärme. Enkelt tillagad rödvinssås som med fördel tillagas med köttsky som bas
Ha i krossade tomaterna, buljongtärning , röttvin, madeira och skyn från kycklingen som blivit i ugnenen, koka samman lite och dela kycklingen i minder bitar ta kort ben jag hade i lite av skinet det ger god smak (det kan man ju ta bort när koket är klart
Häll på mjölken och låt koka upp under omrörning. Sky från köttbiten. Rödvinssås till exempelvis oxfilé, är ju nästan bara ett måste, i synnerhet nu när det vankas helg
Igår, nyårsafton, är väl en av de dagar på året man verkligen unnar sig något alldeles extra. Kvar i stekpannan blir en fin sky, denna kan man blanda i såsen om man vill
Rödvinssås. Kött och sky – Detta behöver du. fläskytterfilé. Gnid in fläskytterfilén med kryddblandningen. Häll resten av stek/rödvinsskyn i en såspanna och ställ åt