Rödvinssås reducerad lamm recept

Örtbakad Lammfilé med rödvinssås, gratinerat potatismos med västerbottensost & Sparrisknyten

Men först ska receptet väljas ut och som svensk finalist tävla inför en jury i en deltävling i Paris… Jag valde att komponera min huvudrätt till Organic Cabernet sauvignon carmenere, ett ekologiskt vin som passar till lamm och nöt, eftersom vinet är ekologiskt har jag valt att köra i samma spår med lokalproducerat ekologiskt lammkött, ägg från hönorna på min brors gård och resten inköpt på saluhall, allt självfallet ekologiskt, rödvinssåsen gjordes även den på samma vin så smakerna gifter sig perfekt
Lammstek med pommes Anna och rödvinssås

Lammstek med pommes Anna och rödvinssås

Härligt mör lammstek med god rödvinssås och pommes Anna. Vår vän Carina kom över på påskmiddag och då bjöd vi på våfflor med Kalix Löjrom, lammstek med pommes Anna och citronfromage över digestivekex
Långlagad lammrygg med rödvin, tomater och rosmarin

Långlagad lammrygg med rödvin, tomater och rosmarin

Och det blev inte mindre gott av att det möra köttet, och den gräddiga rödvinssåsen med tomater, serverades med ett luftigt potatismos, smaksatt med parmesanost, och vars potatisar kokat tillsammans med vitlöksklyftor
Slowfood-lamm

Slowfood-lamm

Av stekskyn blir det en underbar mustig rödvinssås. Lamm är gott inte bara till påsk och även om jag oftast gör mitt lamm med färska örter och citronskal på mer klassiskt franskt vis är det här ett gott mustigt alternativ, slow cooked lamm

Köttrespekt och en oxkind

Och med en mandelpotatispuré med brynt smör och en kraftfull rödvinssås blir det här en helt annan kött-sås-och-potatis-upplevelse
Långkokt lammlägg med rödvinssås

Långkokt lammlägg med rödvinssås

speciellt med en rejäl slev av den reduceraderödvinssåsen. Där stode ett utsökt, långkokt lammlägg i centrum, med en ljuvlig rödvinssås som krona på verket

Liten fondskola

Alltså kan man reda en rödvinssås kokt på riktig fond med bara smör – inget mjöl behövs eftersom gelatinet fungerar emulgerande, ungefär som äggulan i majonnäs