Smält rabarbern på svag värme i en gryta tillsammans med delad vaniljstång och krossad rosépeppar. Ta upp och skrapa ur de svarta fröna från vaniljstången
Lägg i en kastrull tillsammans med vatten, kanel och snittad urskrapad vaniljstång. (Jag upptäckte att jag inte hade någon vaniljstång kvar, och rörde i stället i lite av mina dyrbara korn av äkta vaniljpulver på slutet
Rabarbermoset som är kvar i silen kan du spara i kylen och ha som rabarbersylt, mycket gott. Att rabarberna står som spön i backen just nu har vi ju redan konstaterat och att det inte gör oss det minsta är också redan ett känt faktum, vi testar mer än gärna nya recept med de rosa syrliga pinnarna
Rabarbersylt. Äppelmos med vaniljsmak. Skåra vaniljstången. Koka äppelklyftor med vattnet tills äpplena börjat gå sönder, cirka 5-10 minuter. Ta av från plattan och rör i sockret tillsammans med kanel och ingefära (rör i lite i taget och smaka av för att få önskad kryddighet – jag använder ca 2 tsk kanel och 1 tsk ingefära)
Andra rabarberrecept som är goda är snabb Rabarbercheesecake, Knäckig rabarber- och jordgubbspaj med vit choklad, Rabarberpaj med mandelmassa & kardemumma, enkel Rabarberpaj med vit choklad & pistagenötter, Rabarbersylt, Rabarber- och äppelpaj, Syltgrottor medrabarbersylt och apelsinkrustyr
Rabarbersylt (räcker till mer än vad som behövs i receptet)500 g rabarber 1,5 dl syltsocker 2 msk citronsaft. 1Vaniljkräm1,5 dl vispgrädde 1,5 dl mjölk 3 äggulor (från stora ägg) 2 msk majsstärkelse 1,5 msk strösocker 1 vaniljstång
Blanda i en stor kastrull med socker. Öppna vaniljstången och skrapa ur frön. 1 kg jordgubbar1 kg rabarber1 vaniljstång1 kg socker2 tsk röd MelantinGör så här. Koka sedan på medelvärme i ca 15 minuter och rör om då och då. Jordgubbssylt, rabarbersylt 1 kg jordgubbar. 1 vaniljstång