Lite ben, puts och diverse kött från lamm som inte kan användas annat än till fond hade lagts i den lilla barnkokarkitteln i gjutjärn och fräste nu i högan sky och skulle snart få utgöra huvudrollen i det som skulle bli rödvinssåsen
Serveras till grillade rätter av lamm eller nötkött. -) I lördags blev det grillad entrecote och ryggbiff som serverades tillsammans med en rödvinssås vars recept jag hittade i Buffé
Men först ska receptet väljas ut och som svensk finalist tävla inför en jury i en deltävling i Paris… Jag valde att komponera min huvudrätt till Organic Cabernet sauvignon carmenere, ett ekologiskt vin som passar till lamm och nöt, eftersom vinet är ekologiskt har jag valt att köra i samma spår med lokalproducerat ekologiskt lammkött, ägg från hönorna på min brors gård och resten inköpt på saluhall, allt självfallet ekologiskt, rödvinssåsen gjordes även den på samma vin så smakerna gifter sig perfekt
Man kan beställa t ex en hel eller halv rad lammracks, fortfarande hel eller delad i kotletter och de jag beställde häromdagen var underbart möra i köttet
Härligt mör lammstek med god rödvinssås och pommes Anna. Vår vän Carina kom över på påskmiddag och då bjöd vi på våfflor med Kalix Löjrom, lammstek med pommes Anna och citronfromage över digestivekex
Lammytterfilé med jordärtskockspuré, sauterade primörer, syrad lök och rödvinssås. Dra över lite rödvinssås och dekorera med amarant och blomsterkrasse
Och det blev inte mindre gott av att det möra köttet, och den gräddiga rödvinssåsen med tomater, serverades med ett luftigt potatismos, smaksatt med parmesanost, och vars potatisar kokat tillsammans med vitlöksklyftor
Av stekskyn blir det en underbar mustig rödvinssås. Lamm är gott inte bara till påsk och även om jag oftast gör mitt lamm med färska örter och citronskal på mer klassiskt franskt vis är det här ett gott mustigt alternativ, slow cooked lamm
Rör ut maizena i vatten och häll i den kokade reducerade fonden. Och med en mandelpotatispuré med brynt smör och en kraftfull rödvinssås blir det här en helt annan kött-sås-och-potatis-upplevelse
speciellt med en rejäl slev av den reduceraderödvinssåsen. Där stode ett utsökt, långkokt lammlägg i centrum, med en ljuvlig rödvinssås som krona på verket
Förbered rödvinssåsen. Putsa lammet och skrapa benen. Klicka i smör i rödvinssåsen, mixa med stavmixer. hacka vitlök, rosmarin och chili, blanda med olja och peppar och låt köttdelen av lammet marinera
En gnista tändes inom mig och nästa gång jag hade ett kycklingskrov i huset stoppade jag det i en stor gryta med vatten, vin, timjan, lök, selleri, lagerblad och peppar och kokade i några timmar, silade, reducerade och frös in cirka fem istärningar som sedermera förstärkte soppor och såser med en helt ny smakstyrka