Vad gäller jordärtskockorna kan du antingen skala och fintärna dem och steka dem mjuka med löken eller baka dem iugnen ett tag och sedan skära eller gröpa ur dem (om du som jag glömmer bort dem lite för länge iugnen)
Renfilé med amaronesås, parmesanmättad mandelpuré samt ragu på spetskål och rökt sidfläsk. Köttet kan brynas i förväg, förvaras svalt och steka klart iugnen medan förrätten äts
Festlig att arrangera på tallrikentillsammans med råddjursfilé, renfilé, lammytterfilé och oxfile. Lägg bakplåtspapper i botten på en långsmal ugnsfast form
Efter en dag med skoterutflykt, längdskidor och korvgrillning satt vi, hela familjen med röda äppelkinder och tinade fötter i raggsockor och blev bjudna på pizza bakad i vedeldad ugn
Kött, potatis och rödvin = lördag. Här i en lite extra festligtappning. Morötterna och såsen är tillbehören som verkligen gör rätten, så uteslut dem inte
Under tiden förbereder du dina skalade rotsaker, skär persiljeroten och moroten på längden i smala båtar eller tjocka strimlor, löken skär du i klyftor, blanda samman alla rotsakerna i en ugnsfast form, salta och peppra lätt, och häll över några droppar god olivolja
Sätt in dem iugnenigen några minuter. Ta ut plankorna ur ugnen och fördela köttet på dem. Skala potatisen och koka den mjuk i lättsaltat vatten tillsammans med vitlöksklyftan och buljongtärningen
Det behöver inte stå lika länge iugnen som formbrödet, bra om man har lite bråttom. Till julen gjorde jag ett formbröd med aprikoser, valnötter och juligare kryddor
Av huvudrätterna var det främst de hemlagade köttbullarna som var mest omtyckta, men köttbullar är ju inte heller särskiltfestligtegentligen, när man kan ha exempelvis gott viltkött som renfilé eller reninnanlår med chokladsås, potatisgratäng och brysselkål, alternativttillbehörenpotatiskaka, portvinssås och svartrot, eller varför inte trattkantarellsås