Tillsätt lite svarta vinbärssaft eller -gelé, rör om, lyft upp vitlöksklyftan strax innan det är dags att servera såsen och red den med arrowrot så att den blir lite simmig och fin i konsistensen
Renfilé med amaronesås, parmesanmättad mandelpuré samt ragu på spetskål och rökt sidfläsk. Det kraftiga renköttet trivs bra med en sås kokad på amarone eller ripasso, viner gjorda på torkade druvor
Nu söker ni efter nyårsmenyer ser vi, och reninnanlår med potatisgratäng, chokladsås och brysselkål, samt hjortronparfait med mandelskorpa, vår nordiska meny med italienska inslag som serverades på julafton, fungerar även utmärkt som nyårsmeny
Som pricken över i en rödvinssås med en touche av svarta vinbär. Faktiskt en ganska lättlagad festmiddag där du dessutom kan förbereda både purén och såsen en dag i förväg
Det här momentet kan göras strax före serveringen eller i samband med stekningen av själva renfilen. Ren innerfilé, apelsininkokt kålrot, fikonglaseradbrysselkål och en potatispuré smaksatt med blå mögel-ost och pepparrot, samt en sky-sås
Sås- Fräs hälften av löken i olja och häll i på fyra dl rödvin och buljongen. Koka ihop i tio minuter och red av med maizena sås redning (eller vanligt majsmjöl utrört i lite vatten)
Skiva renfilen i lagom tunna skivor och fördela skivorna jämt på varje tallrik och frappera med en klick av såsen över, servera allting tillsammans med potatisen och rotsakerna
Då lagade vi den på hel fjällröding som fick sjuda i gräddsåsen men eftersom jag idag gjorde den på vanlig röding (som är större än fjällröding) så valde jag att filea fisken först och sedan laga till den
Reninnanlår med potatisgratäng, chokladsås, rödkålssallad och. Av huvudrätterna var det främst de hemlagade köttbullarna som var mest omtyckta, men köttbullar är ju inte heller särskilt festligt egentligen, när man kan ha exempelvis gott viltkött som renfilé eller reninnanlår med chokladsås, potatisgratäng och brysselkål, alternativt tillbehören potatiskaka, portvinssås och svartrot, eller varför inte trattkantarellsås
Anette Merete Langeland med rätten Anettes Fjellrosa, Jan Ivar Nykvist, Butikschef på Mathallens butik Stangeriet med rätten Lihkku Beivvin, och jag som Kökschef från den Finländska Ambassaden i Oslo med rätten smördegsinbakad renfile, rotsakspytt och rödvinssås
Rör ut maizena i lite vatten och vispa ner den i såsen tillsammans med lite soja för färgen skull. Fräs de strimlade rotsakerna i smör tills de är mjuka
Efter viss nätinspiration kokades en bbq-sås ihop enligt följande. Sås. Låt vila under tiden du plockar ihop salladen, dukar fram bbq-såsen, en vitlökssås och fyller glasen med mustigt rödvin
Rödvinssåsen. Rödvinssås. Klyv vaniljstängerna, skrapa ur fröna och spara dem till rotsakerna. Skala och grovhacka schalottenlök, vitlök och katriplommon