Renfile sås recept

Renfilé till festmiddag

Renfilé till festmiddag

Tillsätt lite svarta vinbärssaft eller -gelé, rör om, lyft upp vitlöksklyftan strax innan det är dags att servera såsen och red den med arrowrot så att den blir lite simmig och fin i konsistensen
Håkans festliga nyårsmeny med bästa bubblet

Håkans festliga nyårsmeny med bästa bubblet

Renfilé med amaronesås, parmesanmättad mandelpuré samt ragu på spetskål och rökt sidfläsk. Det kraftiga renköttet trivs bra med en sås kokad på amarone eller ripasso, viner gjorda på torkade druvor
Renfilén på annorlunda sätt...

Renfilén på annorlunda sätt...

Börja med att putsa och torka av renfilen, putset och hinnor du avlägsnat från filen lägger du i en kastrull med ½ liter vatten
Renfilé från Nittedal

Renfilé från Nittedal

Det här momentet kan göras strax före serveringen eller i samband med stekningen av själva renfilen. Ren innerfilé, apelsininkokt kålrot, fikonglaseradbrysselkål och en potatispuré smaksatt med blå mögel-ost och pepparrot, samt en sky-sås

Plankstek med renfilé

Häll lite av den varma såsen över köttet, servera resten vid sidan om. Rödvinssås med chipotle. Koka upp såsen igen och red av under vispning
Viltfilé med råriven potatiskaka och rödvinssås

Viltfilé med råriven potatiskaka och rödvinssås

Sås- Fräs hälften av löken i olja och häll i på fyra dl rödvin och buljongen. Koka ihop i tio minuter och red av med maizena sås redning (eller vanligt majsmjöl utrört i lite vatten)

Julmatsplaner - favoriterna från julbordet till lunch och lyxig middag med vilt!

Reninnanlår med potatisgratäng, chokladsås, rödkålssallad och. Av huvudrätterna var det främst de hemlagade köttbullarna som var mest omtyckta, men köttbullar är ju inte heller särskilt festligt egentligen, när man kan ha exempelvis gott viltkött som renfilé eller reninnanlår med chokladsås, potatisgratäng och brysselkål, alternativt tillbehören potatiskaka, portvinssås och svartrot, eller varför inte trattkantarellsås

Rendjursfilé på mitt vis

Anette Merete Langeland med rätten Anettes Fjellrosa, Jan Ivar Nykvist, Butikschef på Mathallens butik Stangeriet med rätten Lihkku Beivvin, och jag som Kökschef från den Finländska Ambassaden i Oslo med rätten smördegsinbakad renfile, rotsakspytt och rödvinssås
Provlagar inför helgens middag

Provlagar inför helgens middag

Efter viss nätinspiration kokades en bbq-sås ihop enligt följande. Sås. Låt vila under tiden du plockar ihop salladen, dukar fram bbq-såsen, en vitlökssås och fyller glasen med mustigt rödvin