Renkött torka recept

Farsdag middag från Norr med hjortstek, murkelstuvning och renkött!

Farsdag middag från Norr med hjortstek, murkelstuvning och renkött!

Torkat och lättrökt renkött med västerbottensost och lingon. Torka noggrant bort fettet. Vi bodde i Jämtland när Tjernobyl-katastrofen inträffade och jag kommer så väl ihåg att vi inte fick äta några bär eller svampar, eller renkött, på många år efter det

Sommar och höst

Med inspiration från de åtta samiska årstiderna och inslag av svensk matkultur fick gästerna under VIP-kvällar bland annat uppleva smaken av norrsken i form av björkskottsgranité, isfiske i fjällen med rödingtartar, den norrländska våren med mousserande sav och lufttorkatrenkött

Lufttorkat renkött

Bästa tiden att hänga ut tycker jag är i månadsskiftet februari/mars, då har man köttet färdigtorkat till Påsk samt att inga flugor och sånt kommit än

Lappkok

Samerna brukade även till ändamålet torka ren blodet i väl rengjorda ren magar för att kunna bibehålla det till framtida behov utan att det förstördes

Höstinspiration!

Det går ofta att få tag på om man är intresserad, det går även att beställa renkött från slakten, det finns producenter som levererar direkt till Stokholmsområdet