Rostas temperatur recept

Skogsbärsdrömmar

Skogsbärsdrömmar

Smält chokladen på låg temperatur. Koka upp bären med honung, låt svalna och blanda med mandelmassan. Smaka av under tiden så du får den smak och konsistens du vill ha
Rostade rotfrukter med kikärtor och aioli

Rostade rotfrukter med kikärtor och aioli

Om rotfrukterna inte fått någon färg alls efter 30 minuter, höj värmen ca 25 grader och fortsätt tillagningen en stund (ugnar har olika temperatur så tillagningstiden kan variera). Har du ofta problem med att få färg på rostade rotfrukter och potatis i ugn så kan du antagligen höja temperaturen med ca 25 grader redan från början av tillagningen
Rostade mandlar doppade i lakritschoklad

Rostade mandlar doppade i lakritschoklad

Värm 75 g av chokladen tills den har en temperatur på 40 grader. Ställ i kylskåpet ca 6 minuter (bara så pass länge att chokladen stelnar) och ta sedan fram och förvara i rumstemperatur

Rostat vitlökssmör

Låt den rostas tills den är mjuk och börjat ta lite färg men inte blivit för hård eller bränd. Om du rostar vitlöken själv tar det inte riktigt lika lång tid om du har högre temperatur på ugnen

Vännernas rostade kyckling.

En smarrig marinad och låt kyllingen stå över natt så är det bara för temperaturen att ta över. Vissa rostar bröd, andra rostar mandlar, vi rostar fågel
Mörk chokladkola med rostade nötter

Mörk chokladkola med rostade nötter

Låt svalna i rumstemperatur och förvara sedan i kylen. Vispa ihop grädde, socker, sirap, kakao, vaniljsocker och smör i en kastrull, koka upp och låt sjuda på medelvärme tills kola­smeten når en temperatur på 122 grader eller klarar kulprov, se ruta
Älgskav med potatismos och rostade rödbetor

Älgskav med potatismos och rostade rödbetor

Tråkväder ute, regn och rusk men temperaturen är hög här i norr, med tanke på att det är november. Sänk temperaturen och strö över vitlökshacket eller pressa vitlöken över
Lammstek med myntasås och rostad potatis

Lammstek med myntasås och rostad potatis

Sätt ugnen på högsta temperaturen. Täck  långpannan med folie, ställ in i den varma ugnen och sänk genast temperaturen till 160 grader
Kexchoko med mandel

Kexchoko med mandel

Smält ljus choklad på låg temperatur. Sätt ugnen på 200°C. Rosta mandelspånen gyllenbruna i ca 8 minuter
Mozartrulle med flagad mandel

Mozartrulle med flagad mandel

Se till att all choklad smälter, och att chokladen inte överskrider en temperatur på 32°C. Kavla eller tryck ut mandelmassan till en rektangel på ca 15x6 cm