Smula jästen och rör ut den i degvätskan. 1 pkt jäst. Värm degvätskan med oljan till fingervärme (37°). Tillsätt Fiberhusk och Fibrex och låt blandingen stå i 10 minuter
Till det här brödet har Kristin inspirerats av ett recept från dietist och IBS-experten Sofia Antonsson – Glutenfria russinbröd (receptet kommer från boken Lugn mage med gott bröd)
Ännu en gång har jag bakat med Dr Oetkers jäsblandning (blandning mellan torrjäst och bakpulver) som bara kräver 15 minuter jäsning totalt, vilket gör att detta långpannebröd är klart på ca 35 minuter från att man tar fram första bunken. Har man däremot gott om tid så kan man likväl byta till ett paket vanlig jäst och köra på en hederlig gammal dubbeljäsning (ca 40 min + 30 min). Havre- & Russinbröd i långpanna 1 plåt. 1 pkt jäsblandning (eller 50 g jäst- jäs då 2 gånger som vanligt, se ovan). Havre- & Russinbröd i långpanna 1 plåt. 1 pkt jäsblandning (eller 50 g jäst- jäs då 2 gånger som vanligt, se ovan)
På uppesittarkvällen preppar vi nämligen alltid kalljäst bröd och risgrynsgröt. Lös upp jästen i kallt vatten, och rör samman allt i en (eller tvåstor bytta eller
Häll i torrjästen så att den hamnar i degskålens kant eller i ett hörne av degskålen. Det är viktigt att jästen inte kommer i kontakt med degvätskan innan knådingen påbörjats