blir jag så glad när jag hittar i frysen. Hittade även en påse fryst räkbuljong som jag gjort vid ett tidigare tillfälle, som jag smälte ned i grönsaksröran
Häromdagen gjorde vi nämligen räksoppa på räkskal som vi sett till att spara i frysen, både sedan vi ätit rätter med naturella räkor, samt sedan vi köpt rökta räkor i hamnen i Grisslehamn i våras och sedan vi grillat sweetchili och citrongräsmarinerade räkor i somras
Frys in räkskalen, de är goda att koka räksoppa på. Gott till lördagskvällen Idag får Du recept på en riktigt enkel kvällsrätt eller varför inte söndagsbrunch
” Räkskalen fräses på i smör så att det riktigt luktar skaldjur i hela köket. Jag känner mig otroligt nöjd när de hemkokta fonderna finns att tillgå i frysen, men jag måste väl samtidigt erkänna att så inte alltid är fallet
(Nej, det blir inte äckligt i och med att man slickat på fingrarna och tagit på räkskalen, dels fryses skalen först ner och sedan kokas de upp rätt länge så inget överlever
Men börja att sila bort allt räkskal och saker som inte ska finnas kvar. Fiskgratäng kan vara hur tråkigt som helst om man tittar på de färdiga i frysdisken
Sprid ut räkskalen, timjan och rotsaker på en ugnsplåt och klicka över tomatpurén. 1 kg räkskal. 1,5 dl räkfond (frys in det du inte använder). Låt allting småkoka ca 20 minuter, stormkokar fonden med räkskalen i blir den besk. 1 kg räkskal. 1,5 dl räkfond (frys in det du inte använder)
Men om man råkar ha en massa räkskal hemma, kan man göra den här soppan istället. Lyckan, när man upptäcker att man missat köpa hem färsk dill, när grannen råkar ha fryst dill i frysen