Ett av de mest klickade och lästa inläggen på senare tid är denna gamla postning om att ta vara på räkskal (det ska givetvis inte vara ”gamla räkskal” men rubriken blev bättre så)
Häromdagen gjorde vi nämligen räksoppa på räkskalsom vi sett till att spara i frysen, både sedan vi ätit rätter med naturella räkor, samt sedan vi köpt rökta räkor i hamnen i Grisslehamn i våras och sedan vi grillat sweetchili och citrongräsmarinerade räkor i somras
Fräs räkskalen och grönsakerna under omrörning några minuter. Spar räkskalen. Om du tycker att det är bökigt med oskalade räkor, och att koka egen räkbuljong kan du förenkla och ta färdigskalade räkor och i stället ta vatten och räkfond
Fräs räkskalen i rikligt med smör. Idag har jag haft en katt, som varit helt förtvivlad. Hade i frysen sparat skalen från räkorna, vi har ätit tidigare, eftersom att jag hade en plan göra en soppa på dem
Koka upp buljong, tomat, räkskal och dillfrön, låt puttra på svag värme i ca en kvart. Om man vill kan man ta i 1-2 droppar röd karamellfärg för ögats skull. 1 burk passerade tomater
Räkskal i god marinad är en utmärkt ingrediens att koka soppa på. Det var så fint väder i helgen att vi fortsatte att grilla, kände oss inte mätta på det trots en lång grillsommar
Räkskalen fräses tillsammans med fänkål, tomatpuré och lök. (Jag sparar alltid räkskal oavsett vad jag har räkorna till, använder jag inte räkskalen på en gång fryser jag in dem