Röklåda grill recept

Att röka lax

Att röka lax

Det som behövs för att röka lax är en röklåda, alternativt en grill med lock t. Ta upp fisken och torka av den, klappa in med dill och lägg den på gallret till röklådan
Rökt lax med senapssås

Rökt lax med senapssås

Vi har under en tid tänkt köpa en röklåda, men det har ännu inte blivit av. Det funkar ju ganska bra att göra det i grillen också och så gjorde vi den här gången
Helgrillad fläskfilé

Helgrillad fläskfilé

När du har fått upp medeltemperatur och bra med rök är det dags att börja grilla. 3 Tänd grillen och ladda den med rökflisen, antingen i röklåda, foliepaket eller i eldbox ifall du har en smoker. 4 Placera filéerna direkt över glöden och igen med locket, här är det direkt grillning som gäller. Grilla i ca 7-9 minuter vänd fläskfiléerna och grilla lika länge på nästa sida
Rökt torsk och annorlunda remouladsås

Rökt torsk och annorlunda remouladsås

Denna gången användes den gamla tombolagrillen som vi har fått till skänks av vänner för väldigt länge sedan, vi ville visa er lite hur det fungerar när man använder just en sådan grill istället för röklåda
Hemrökt korv med kryddstark sås

Hemrökt korv med kryddstark sås

Ta röklådan från grillen men öppna inte locket förrän efter ett par minuter. Äger man inte en röklåda kan en gammal kastrull med lock mycket väl duga
En rökt hamburgare

En rökt hamburgare

Har du ingen röklåda så fixar du en enkelt om du har en grill med lock (läs här) och hur det funkar med en marinator ser du här

Svensk kebab med rökt majonnäs

Placera oljan i ett tråg som får plats i röklådan. röklåda och rökspån. Stek karrén i ugn eller på grill i ca 40 minuter på 150 grader, eller tills köttet släpper ifrån sig köttsaft som är ofärgad
Dra ett lägg och rosta ett mos!

Dra ett lägg och rosta ett mos!

Ska det vara rökt, då ska det vara rökt på riktigt – i en röklåda, eller på grillen. Dragen gris, pulled pork, är hur hett som helst just nu
Fisk igen!

Fisk igen!

Vi hade också en röklåda i mitten på grillen som vi hade rökspån i vilket gav en väldigt god röksmak
Kallröka lax

Kallröka lax

Till nästa gång får jag komma på ett sätt att ha aggregatet längre bort och leda röken till grillen. Den stora klotgrillen (Weber 57 cm) får tjänstgöra som röklåda. Jag hade rökaggregatet tillsammans med fisken i grillen och trots en utetemperatur på bara ett par plusgrader så steg temperaturen i fisken till drygt 30 grader efter c

Grillad kalvfilé med tomatsalsa och sambalbearnaise

Med det i tankarna spelar det inte så stor roll om grillen är utrustad med flametamers, har extra röklåda för flis och spån, eller om kolgrillen är lite lätt halt för att Biltema inte kunde gänga bultarna till benen ordentligt