Det som behövs för att röka lax är en röklåda, alternativt en grill med lock t. Ta upp fisken och torka av den, klappa in med dill och lägg den på gallret till röklådan
liten röklåda för direktglöd. Under tiden tänd grillen dela upp grillen i 50/50 ena halvan med bricketer i botten låt det bli lagom varmt i grillen 100-150 grader låt spjället ovan vara öppet likaså nederdelen. Nu kommer det vit rök… låt det ligga på grillen i 30 – 1 timme
Vi har under en tid tänkt köpa en röklåda, men det har ännu inte blivit av. Det funkar ju ganska bra att göra det i grillen också och så gjorde vi den här gången
När du har fått upp medeltemperatur och bra med rök är det dags att börja grilla. 3 Tänd grillen och ladda den med rökflisen, antingen i röklåda, foliepaket eller i eldbox ifall du har en smoker. 4 Placera filéerna direkt över glöden och igen med locket, här är det direkt grillning som gäller. Grilla i ca 7-9 minuter vänd fläskfiléerna och grilla lika länge på nästa sida
Denna gången användes den gamla tombolagrillen som vi har fått till skänks av vänner för väldigt länge sedan, vi ville visa er lite hur det fungerar när man använder just en sådan grill istället för röklåda
Placera oljan i ett tråg som får plats i röklådan. röklåda och rökspån. Stek karrén i ugn eller på grill i ca 40 minuter på 150 grader, eller tills köttet släpper ifrån sig köttsaft som är ofärgad
Till nästa gång får jag komma på ett sätt att ha aggregatet längre bort och leda röken till grillen. Den stora klotgrillen (Weber 57 cm) får tjänstgöra som röklåda. Jag hade rökaggregatet tillsammans med fisken i grillen och trots en utetemperatur på bara ett par plusgrader så steg temperaturen i fisken till drygt 30 grader efter c
Med det i tankarna spelar det inte så stor roll om grillen är utrustad med flametamers, har extra röklåda för flis och spån, eller om kolgrillen är lite lätt halt för att Biltema inte kunde gänga bultarna till benen ordentligt