Sås brun recept

Brun sås från morbror Kalle

Brun sås från morbror Kalle

En brunsås, alltså hur snyggt blir det på foto. Receptet har vi fått av Ankis morbror Kalle, en hejare på matlagning även han, efter att vi blivit bjudna på världens godaste jordnötssås i hans kök
Norska kjøttkaker med brun sås

Norska kjøttkaker med brun sås

Häll över såsen på kjøttkakene i grytan. Norska kjøttkaker med brunsås4 port500 g blandfärs2 ägg2 dl mjölk1 msk potatismjöl3 gul lökar2 tsk salt1 tsk peppar0,5 tsk muskatnöt0,5 tsk ingefäraBrunsås4 msk smör4 msk mjöl3 dl vatten0,5 buljongtärningBlanda köttfärs med salt, peppar, potatismjöl och mjölk
Bästa såsen för strikt lchf!

Bästa såsen för strikt lchf!

Samtidigt låter man smör smälta i en kastrull tills den blir lätt brun och nötig i doften. Bearnaise, hollandaise och majonnäs i all ära, men den här såsen är perfekt till vårens alla primörer, kött och fisk
Sås för oss som gillar smör!

Sås för oss som gillar smör!

Den här gången lät jag inte processen gå så långt som jag brukar, det brukar bli ljust brunt. Här är en enkel sås för den som är förtjust i smör
Nacho sås till en kall Öl

Nacho sås till en kall Öl

Om man ska använda tomatillos , vårlök, rostar /grillar man den tills skinnet är brunt sen mals de ner
Festlig sås

Festlig sås

Vill du få till en mer brun färg kan du använda dig av några droppar colorit. Sila såsen om du så vill
Bruna bönor i legryta

Bruna bönor i legryta

Jag är som bekant ett stort fan av att bunkra upp röror, såser och salsas som man kan göra storkok av, ha i kylen och äta till lite av det mesta
Eriks såser – Hot or not

Eriks såser – Hot or not

Servera gärna såserna tillsammans med Eriks Fakir-sparris . HotMixa allt i en mixer och häll upp i en klämflaska eller i en fin serveringsskål
Vildsvin med rotfrukter och sås

Vildsvin med rotfrukter och sås

Bryn steken i en het stekpanna så att den får en fin brun färg. Till köttet stekte jag rotfrukter och av stekskyn gjorde jag en smakrik sås med persilja, köttbuljong och svartvinbärsgelé
Whiskysås à la ArneHemligheten med såsen är att offra lite av whiskyförrådets godaste flaska. Den ska vara riktigt rökig, något Islay-sorterna är kända för. Varför såsen heter Arne? Förklaringen är att Mats heter Arne som andranamn – ett ganska diskret sätt att uppkalla en maträtt efter sig själv. Servera såsen till kött av antingen det finare slaget som oxfilé eller det enklare slaget som pannbiff .
Mild leverbiff med sås

Mild leverbiff med sås

Mät upp vatten, fond, grädde och brun redning i kastrullen. Vispa ihop och koka såsen under omrörning, ca 5 minuter
Kinesisk friterad biff i sötsur sås

Kinesisk friterad biff i sötsur sås

Tillsätt biffen lite i taget och fritera först några minuter så att den får färg och vänd den sedan och fritera tills den är brun och knaprig
Koreanska köttbullar i sötsur sås

Koreanska köttbullar i sötsur sås

1Sås1 klyfta vitlök ca 1 cm färsk ingefära ca 0,75 dl japansk soja (du kan minska mängd och ersätta det med vatten om du vill ha en mild sojasmak) 1 dl vatten 2 msk brunt farinsocker 2 msk chilisås 2 tsk majsstärkelse
FRITERAD KYCKLING MED SÖTSUR SÅS

FRITERAD KYCKLING MED SÖTSUR SÅS

Vår son är väldigt kräsen och selektiv i maten, men friterad kyckling med sötsur sås äter han allt. Du kan testa om oljan är varm genom att tillsätta en bit bröd och se så att den bubblar och blir brun på en minut