Koka upp stång och frön med socker, vatten, citronsaft, vitt vin, citrontimjan och citronverbena. Lägg ett lock påplommonen och se till att de är helt täckta av lagen
Pressa över citronsaften. Egentligen gillar jag frukter som plommon och persikor precis som de är men den här tiden på året smakar de inte specielllt mycket och då passar det fint att ugsnbaka dem för att locka fram smakerna
Ta ur lagerbladet och ha i citronsaften. Grytan innehåller bland annat champinjoner, katrinplommon och haricots verts (gröna bönor) och är smaksatt med harissa och en härlig kryddblandning, ras el hanout, som jag hittade på bloggen 'Strenght and sunshine' (se här)
Eftersom plommonen frigör mer vätska under gräddningen låter jag också de halverade frukterna dra en stund i lite florsocker, som hjälper till att suga upp saften
På med lite salt (seltin testade jag den här gången), timjan och saften från ca en halv citron. På helgen när jag har tid och även orkar, så äter jag lite mer lyxig frukost, äggröra
Lägg i vattnet, sätt på spisen och koka upp. Skär plommonet i halvmånar. Ta fram stekpanna, smält smör och stek svartrötterna på medelvärme så att de får färg
Blanda vin och saft i en bunke. Clafoutis passar fint att göra med vilken kärnfrukt som helst – plommon, nektariner, persikor, körsbär, alla blir supergoda
Häll på burk sedan klart (konsistensen blir som marmelad ungifär när den kallnat). Plommonen väges och tvättas samt räknas och kokas sedan med skal och kärna i 30 min under lock med vattnet. 1 1/2 kg plommon. Saft av 2 st pressade citroner. 1/2 dl gula senapsfrön (eller 2 påsar )