Förra veckan kokte vi rabarbersaft för första gången i vårt kök, inget avancerad saftkok med saftmaja och sånt utan en väldans enkel rabarbersaft där det enda som behövs är en gryta och en sil
Ånga i saftmaja i ca en timme. Nästan fyra liter saft blev det denna gång. Sedan brukar jag märka saftflaskorna, vill såklart veta vad för saft man plockar fram ifrån matkällaren
1 l rabarber, saft från (ur saftmaja) ev jordgubbar 600 g strösocker 50 g citronsaft 1 kruka mynta. 1 l rabarber, saft från (ur saftmaja) ev jordgubbar 600 g strösocker 50 g citronsaft 1 kruka mynta
Jag tog med en kniv och bärdelen från saftmajan ut i trädgården och fyllde den där, på plats. Ungefär en timme brukar jag koka, tappa ur en liter saft efter halva tiden - och hälla det på bären/frukten
Fyll nedersta delen med vatten enligt anvisningarna på saftmajan. I mitten delen kommer saften att samlas och tappas sedan upp genom att öppna peangen på slangen
Jag är lycklig ägare till en gammal saftmaja och det underlättar verkligen saftkoket. Vinbären måste verkligen plockas från buskarna den här veckan och frysen var redan full av förra årets skörd så min mor och jag bestämde oss för att koka lite saft idag
Lägg rabarbern i saftmajan. Det viktiga är att all rabarber-vätska har ångats ner i saftbehållaren. Mängden saft kan på grund av detta variera något beroende på hur mycket du ångar på i saftmajan och hur länge du kokar
Den känns mycket nyttigare än många andra saft-sorter eftersom det inte behövs så mycket socker när man gör saft i saftmaja, dessutom bibehålls mycket c-vitamin när man ångkokar saften