Vanligast här är att använda en så kallad saftmaja, en tredelad kastrull med avtappningsslang. Mamma använde de sista, träiga, rabarberna på sensommaren för att koka mängder av saft som sedan frös in för att drickas när nästa sommar kom
(Storm)Koka på hög temperatur så att vattnet förångas. Häll vattnet i botten på SaftMajan. Efter halva tiden, tappa av en liter saft och häll över bären så att de förångas ordentligt
Förra veckan kokte vi rabarbersaft för första gången i vårt kök, inget avancerad saftkok med saftmaja och sånt utan en väldans enkel rabarbersaft där det enda som behövs är en gryta och en sil
Jag tog med en kniv och bärdelen från saftmajan ut i trädgården och fyllde den där, på plats. Ungefär en timme brukar jag koka, tappa ur en liter saft efter halva tiden - och hälla det på bären/frukten
För er som inte vet vad en saftmaja är kan jag berätta att det är en slags ångkokare där man varvar bär och socker och sedan tappar upp den färdiga saften direkt i flaskor Oerhört smidigt
)Jag älskar saft gjord i saftmaja, men när jag hade min vinbärsdag så fick jag så pass lite röda vinbär över så att det var smidigare att göra saft på det här sättet med min nya saft/bär-sil, som Isak byggde ihop åt mig