Saltlake efter rökning recept

Varmrökt lax på mitt vis

Varmrökt lax på mitt vis

När jag röker lax gör jag helst en saltlake. Den blir enklare att hålla på med och man behöver inte efterrökningen skära genom den vackra laxen när man vill spara en bit till senare

Matrelaterad historia - blandat

* Saltning naturligtvis - torrt (drar saften ur köttet) eller som saltlake. Gästerna samlas åter i salongen efter avslutad middag, damerna sitter och konverserar medans kanske herrarna drar sig vidare ut till herr-rummets cigarr-rökning
Bokrecension: Rök

Bokrecension: Rök

Extra viktigt är om man ska salta eller ha köttet i saltlake några dagar. Tänkte skriva några rader om vad jag tycker om Johan Åkerbergs bok Rök efter att jag har haft den ett tag
Julen, julen, julen är kommen ...

Julen, julen, julen är kommen ...

blev lagt i en saltlake och lagrades antingen i rökbastun eller i matboden,. högtidens godsaker som lade beslag på tiden, inte allt gnäll om shopping efter

Varmrökt rådjurslår - del 2

Nästa gång ska jag dock ev skippa saltlaken då jag tycker det vart lite för salt, eller så ska jag laka ur saltet lite i ett vattenbad innan rökningen

Så åt vi - ur Stora Boken om Livet Förr

Dag efter dag samma mat, mål efter mål. Rökning anses vara en yngre konserveringsmetod. I fäbodområdena hade man inte ens sommartid tillgång till färsk mjölk eftersom korna då var på bete långt från hemgården

Wienerköket avsnitt 12

Fläsket får ligga två månader i en mild saltlake som innehåller enbär och många andra ingredienser som varje familj bevarar som en hemlighet