Saltlake fisk recept

Varmrökt lax på mitt vis

Varmrökt lax på mitt vis

När jag röker lax gör jag helst en saltlake. Efter några dygn på båtluffen, med mestadels burkmat ur ryggsäcken var det ganska befriande att få gå loss bland de nyrökta delikatesserna hos fiskhandlaren

Röka abborre

Egentligen ska man lägga in dem i salt eller saltlake från dagen innan men vi gjorde en snabbvariant och saltade direkt innan de fick hoppa in i röken
Vänergös i mitt kök

Vänergös i mitt kök

Nyfångad fisk som tillagas omgående över elden eller med lite modifikation, efter ett dygn i saltlake är enkelhetens sätt
Grilltips i skövde nyheter.

Grilltips i skövde nyheter.

De innehåller massa aromater, e-nummer, konserveringsmedel, saltlake etc. (Fläsk, nöt, fågel & fisk). Sojamarinad (Fläsk, kyckling & fisk)
Kummel med ärtpuré

Kummel med ärtpuré

Kummel är en fisk som jag inte tillagar så ofta men den är riktigt trevlig och tillsammans med lite goda tillbehör blir detta en härlig färgglad måltid

Kjøkkentjeneste på fisketur

Når silden er ganet, blir den lagt på en lett saltlake i ett døgn.  Jeg lurte lenge på hva man ifører seg på fisketurfisketur av det litt mer omfattende slaget enn jeg har for vane å legge ut på
Litt om matjes

Litt om matjes

Når silden er ganet, blir den lagt på en lett saltlake i ett døgn. Matjes er en type sild som fiskes i Nordsjøen i mai og juni

Matrelaterad historia - blandat

* Saltning naturligtvis - torrt (drar saften ur köttet) eller som saltlake. mjölkprodukter i norr, jordbruksprodukter i söder och ut mot kusterna fisk
Bokrecension: Rök

Bokrecension: Rök

Extra viktigt är om man ska salta eller ha köttet i saltlake några dagar. Jag vill ju inte spoila för mkt men förutom kött, fisk, fågel, grönsaker och skaldjur får man tips på vad för ingredienser man kan röka och ha som smaksättning i annan matlagning

Malmö cooking + rödbets- och tomatsallad

I boken får vi möta fiskaren Tobias, grillgurun Slavko ursprungligen från Kroatien, Soniya som kör stadsodling XL på kvällarna och arbetar som kökschef i Köpenhamn på dagarna och en massa andra
Varmrökt lax med romsås

Varmrökt lax med romsås

Börja med att lägga fisken i saltlake några timmar. Börja med att lägga fisken i saltlake några timmar
Nordisk smakpalett.

Nordisk smakpalett.

Den kokade och pressade kungskrabban är någonting som är typiskt Norskt och för det mesta görs redan färdigt på fångstbåten, den kokas i saltlake och kyls ner på is varefter den är färdig för direkt försäljning över disk
Rökt makrill och Stolt fjällskivling

Rökt makrill och Stolt fjällskivling

Blanda till en saltlake och och lägg i fisken. Bestämde mig för att lägga makrillen i saltlake några timmar innan vi skulle röka den och det visade sig vara bra

5-minuters Senapssill

Fisk & Skaldjur. Det som gör 5-minuterssillen så bra är att den redan är lagd i en rättproportionerlig saltlake och har därför minskat risken för Clostridium Botulinum, ett gift som annars kan bildas i bland annat rå fisk