Saltlake rökning recept

Varmrökt lax på mitt vis

Varmrökt lax på mitt vis

När jag röker lax gör jag helst en saltlake. Jag tänker på en omtyckt fisk som jag tror att många börjar med när de precis fattat intresse för rökning

Matrelaterad historia - blandat

* Saltning naturligtvis - torrt (drar saften ur köttet) eller som saltlake. Gästerna samlas åter i salongen efter avslutad middag, damerna sitter och konverserar medans kanske herrarna drar sig vidare ut till herr-rummets cigarr-rökning
Bokrecension: Rök

Bokrecension: Rök

Extra viktigt är om man ska salta eller ha köttet i saltlake några dagar. För det första så tar boken upp hur det fungerar med rökning
Rökt vildsvin med konjakspetsad trattkantarellsås

Rökt vildsvin med konjakspetsad trattkantarellsås

Det hela börjar en vecka innan rökning eller grillning med att lägga den i saltlake. En vecka senare tog jag upp den (alltså dagen innan rökningen), styckade den - hela ryggen och baklåren för rökning och frambogar och revben som jag stoppade i frysen
Pasta med rådjur, hjortron och kantareller

Pasta med rådjur, hjortron och kantareller

Innanlår och ytterlår hamnade i saltlake för rökning. Har du viltkött framme och behöver en snabb lunch eller god middag så är detta ett superrecept
Ryssvärmen slår till

Ryssvärmen slår till

Saltlakens proportioner var följande. Hur det har gått med min rökning kan ni däremot beskåda här. Saltlakens proportioner var följande
Julen, julen, julen är kommen ...

Julen, julen, julen är kommen ...

blev lagt i en saltlake och lagrades antingen i rökbastun eller i matboden,. kokning, torkning och rökning vid slakten som upptog all tid, bakandet av julbröd

Varmrökt rådjurslår - del 2

Nästa gång ska jag dock ev skippa saltlaken då jag tycker det vart lite för salt, eller så ska jag laka ur saltet lite i ett vattenbad innan rökningen

BBQ hickory smoked kycklinglår & kamben i Muurikka-röken!

BBQ samt en sweet hickorysås som jag penslade dom lätt med innan rökning. 10% saltlake i 2½ dygn. En julskinka tex tar uppemot 5-6 veckor och då är saltbad inget alternativ utan då injecerat man saltlaken med spruta direkt in i köttet

Så åt vi - ur Stora Boken om Livet Förr

Rökning anses vara en yngre konserveringsmetod. Under 1800-talet övergick man sedan alltmer till att låta köttet ligga kvar i saltlaken tills det skulle användas, men då gick det också åt mera salt

Wienerköket avsnitt 12

Fläsket får ligga två månader i en mild saltlake som innehåller enbär och många andra ingredienser som varje familj bevarar som en hemlighet