Saltlake rökt lax recept

Varmrökt lax på mitt vis

Varmrökt lax på mitt vis

När jag röker lax gör jag helst en saltlake. Varmröktlax är något som jag alltid kommer att förknippa med sommar och solsken på en av Stockholms mest besökta skärgårdsöar
Vänergös i mitt kök

Vänergös i mitt kök

Nyfångad fisk som tillagas omgående över elden eller med lite modifikation, efter ett dygn i saltlake är enkelhetens sätt

Matrelaterad historia - blandat

* Saltning naturligtvis - torrt (drar saften ur köttet) eller som saltlake. Från våra fäders öppna spisar med den hängande nedrökta grytan och trefoten hafva vi nutidsmänniskor hunnit till den slutna spisen med sin ugn och sin häll med kokhål - att nu icke tala om alla dessa blankskurade kopparkärl, hvilka äro afsedda att pröfva dess goda egenskaper
Varmrökt lax med romsås

Varmrökt lax med romsås

Börja med att lägga fisken i saltlake några timmar. Om ni inte har en rök så går det ju alldeles utmärkt att köpa färdigrökt

Rökt lax på grillen

Sen lägger du laxen försiktigt i saltlaken med skinnsidan upp. Blanda salt, socker och vatten till en saltlake