Rimma torsken i saltlake. Pommes Anna skärs i tårtbitar eller kvadrater och serveras som potatistillbehör till det mesta som kött eller fiskrätter eller till buffe
Så när ett bra tillfälle infann sig att planera middagen ett dygn tidigare (vilket är ovanligt för att vara mig) så kokade jag saltlake och lade kycklingen i
Något annat som också smakar extra gott är hel ugnsstekt kyckling, och har den dessutom fått gona till sej i en saltlake flera timmar så blir den ännu godare
Nedanstående principer gäller för i princip all rökning av kött. Håller du kontroll på temperaturen i köttet, så bestämmer du också hur hårt, eller saftigt du vill ha köttet
En annan metod är att lägga oliverna i saltlake under några månader. Mixade oliver blandade med sardeller, vitlök och olivolja är gott till bröd – eller utrörda i smör tillsammans med citron, vitlök och örter till kött
Som sagt, Norge har utan tvivel världens bästa lamm/fårkött och dessutom överallt i hela landet, jag har den fördelen, som det flesta andra med mig, kunna få närproducerat lamm/ fårkött när helst jag vill det, det vill säga verkligen så nära in på att jag kan se både lammen och fåren traska omkring i det fria under sommarhalvåret, och det om något är det vi i Norge kallar för Orest eller Kortrest mat
Som sagt, Norge har utan tvivel världens bästa lamm/fårkött och dessutom överallt i hela landet, jag har den fördelen, som det flesta andra med mig, kunna få närproducerat lamm/ fårkött när helst jag vill det, det vill säga verkligen så nära in på att jag kan se både lammen och fåren traska omkring i det fria under sommarhalvåret, och det om något är det vi i Norge kallar för Orest eller Kortrest mat
Grönpeppar kan köpas torkad, frystorkad, inlagd i lag av saltlake eller vinäger. Och den får gärna ta tid, den ska reducera och smakerna ska fram, en skvätt konjak, kalvfond och grädde sen har du en helt gudomligt god sås till kött
Stänger av vit sparris inlagda i saltlake. Vatten, kycklingkött, kycklinglever, veg. Picnicbog är ett exempel på hur annorlunda kött kan smaka när det blir konserverat
Koka upp alla ingredienser till saltlaken och låt den kallna. Leden i kycklinglåret brukar bli sist klar, så stick med en kniv där och kontrollera att köttet är ljust och inte blodigt