Savoykål förvälla recept

Kåldolmar

Kåldolmar

1 vitkålshuvud, eller savoykål eller spetskål. 1Kåldolmar1 vitkålshuvud, eller savoykål eller spetskål 1 gul lök smör, till stekning 1 kokt kall potatis eller motsvarande mängd mos 2 dl mjölk 1 dl ströbröd 800 g blandfärs 2 ägg 4 msk kikkomansoja 2 msk ljus sirap 2 msk konc kalvfond salt peppar 2 msk smält smör 1 msk farinsocker

Kålpudding

1 st savoykål , eller spetskålshuvud. Skär ut stocken på kålhuvudet. Förväll kålhuvudet i lättsaltat vatten 10–15 minuter (den längre tiden för vitkål)
Kålpudding enligt Mannerström

Kålpudding enligt Mannerström

1 vitkålshuvud, medelstort (funkar även med spetskål eller savoykål). 800 g blandfärs 1 vitkålshuvud, medelstort (funkar även med spetskål eller savoykål) 1 gul lök Smör till stekning 1 kokt kall potatis 2 dl mjölk 1 dl ströbröd 2 ägg 6 msk Kikkoman-soja 2 msk sirap 2 msk kalvfond, koncentrerad 2 msk smält smör 1 msk farinsocker Salt Vitpeppar
Laxgratäng med tortillachips

Laxgratäng med tortillachips

Servera exempelvis tillsammans med hemmagjort potatismos och förvälld savoykål. Laxgratäng med tortillachips
Timjanhalstrad gös med kål

Timjanhalstrad gös med kål

Putsa bort eventuellt vissna blad på savoykålen och skär ut bladen. Skeda upp den krämiga savoykålen och lägg svartkålkrispet över fisken tillsammans med några kålskott och kålblommor om så finns, ringla smörvinägretten runt om
Laxtartar på en sjögrässallad

Laxtartar på en sjögrässallad

svartkål, grönkål eller savoykål, förvälld och avkyld. Härliga smaker med inspiration från Asien. 250 gr Lax, rå eller gravad
Jennies kalvstek

Jennies kalvstek

Savoykål. Förväll savoykålen. 1 bit savoykål. kalvkött Salt, efter smak Peppar, efter smak Olivolja 2 vitlöksklyftor 2 dl kalvfond 2 dl rött vin stjärnanis 3 vitlöksklyftor 8–10 st sparrispotatisar 50 g smör 1 dl vispgrädde Salt, efter smak Peppar, efter smak citronsaft 2 svartrötter 0,5 citron salt Sky från köttet 3 msk strösocker 25 g smör 1 bit savoykål Smör Salt, efter smak Peppar, efter smak
Kåldolmar

Kåldolmar

Istället för vitkål man kan använda savoykål. Vitkålen ska förvällas (jag brukar förvälla vitkålen kvällen innan)
Black Sesame Otsu

Black Sesame Otsu

Jag valde att servera nudlarna tillsammans med förvälld savoykål men du skulle lika gärna kunna byta ut kålen mot broccoli, spenat eller sparris
Mandelpotatisgnocchi med grönkålspesto

Mandelpotatisgnocchi med grönkålspesto

En variant som jag ofta använder i pasta är svamp, hackad lök och strimlad savoykål (fräs i olja och krydda med t ex timjan och hackad chili och salt efter behag)
Savoykålspudding i mikron

Savoykålspudding i mikron

Skär savoykålen i bitar och förväll i saltat vatten några minuter. Låt dem rinna av i ett durkslag. Blanda kål, risgryngröt, färs, ägg, salt och peppar i en bunke
Kålpudding av savoykål

Kålpudding av savoykål

1 savoykålshuvud. Skär ut stocken ur kålhuvudet och förväll det i lättsaltat i 10 minuter. Ta upp det och lossna fina blad