Tyvärr finns det ju ingen efterrätt som heter vaniljsås med vaniljsås så när vi hade gäster för några helger sedan gjorde jag en skånskäpplekaka med vaniljsås, och jag måste faktiskt säga att båda blev otroligt goda (och otroligt söta)
Om man har ett litet hushåll som vi och inte vill ställa till med en stor gåsamiddag kan man ändå känna en fläkt av en skånsk tradition om man trixar lite med tillbehören till en god majskyckling
Istället för kolasås och glass gjorde jag en öppen version av skånskäpplekaka med vaniljsås (ok, på vissa bilder kan man ju tro att det är vaniljsås med äpplen som serveras men det är gott med vaniljsås
Gåsen. Sätt ugnen på 175 grader. Skär 3 av äpplena i grova bitar (låt skal och kärnhus vara kvar). Borsta apelsinen noga och skär den i bitar (skalet ska vara kvar)
Låt mig presentera min lördags efterrätt – Skånskäpplekaka med vaniljvisp. Let me introduce you to my saturday treat – Skånsk applecake with vanilla whip
Sätt ugnen på 225 grader. Skala och kärna ur äpplena. Skär dem i tunna klyftor. Riv kavringen, det blir ca 3 dl, och strö ett lager (kavringen ska räcka till tre lager) i en smord ugnsfast form
skånsk söt kavring. Sätt ugnen på 175 grader. Skär bort kanterna på kavringen och dela den i bitar. Kör den till smulor i matberedaren eller smula den för hand
Riv kavringen grovt och blanda rivet med socker och kanel. Smält smöret och bryn smulorna i det. Tryck ut kavringmassan i en springform, ca 24 cm i diameter