Surdeg hedh recept

Baguette enligt Hedh - fast med lite surdeg

Baguette enligt Hedh - fast med lite surdeg

Jan Hedh har skrivit boken "Bröd" som inspirerat mig att börja baka riktigt goda bröd. Det här är baguette från Hedhs bok, fast jag tjongade i ca 1 dl rågsur i poolishen också
Surdeg

Surdeg

Information och recept hämtat från denna bok, Bröd av Jan Hedh Glasburk (att förvara surdegen i). Idag har jag gjort surdeg
Jan Hedhs choklad-panettone

Jan Hedhs choklad-panettone

Levain. Kör äpplen i en råsaftcentrifug till puré eller kör i matberedare och passera genom en sil tills du har 100 g
Finskt rågbröd med surdeg

Finskt rågbröd med surdeg

Blanda med visp i en degbunke på 4 liter samman vatten, surdeg och rågmjöl. 125 g rågsurdeg. Dag 1. Täck med plastfilm och låt jäsa i avstängd ugn 12-16 timmar
Rågbröd med surdeg

Rågbröd med surdeg

Det här surdegsbrödet har jag bakat efter ett recept i boken 'Bröd' av Jan Hedh. Börja med att göra en surdeg på rågmjöl (se här), vilket tar ca 4 dagar. 250 g rågsurdeg. Tillsätt surdegen, degen från dag 1, honungen och vetemjölet. 250 g rågsurdeg
Rågbröd med surdeg

Rågbröd med surdeg

Receptet kommer från Jan Hedhs bok “Bröd”. Brödet innehåller en gnutta jäst som hjälper surdegen att ta fart
Del 6: Vila nu, lilla surdeg

Del 6: Vila nu, lilla surdeg

Jag har själv använt Hedhs metod flera gånger. Den färdiga surdegsgrunden förvarar vi alltså i kylen tills i morgon kväll då vi ska sätta igång att baka med den (vi väntar in eventuella eftersläntrare och surdegar som inte riktigt kommit igång)

En chef i bageriet och en nerbäddad surdeg

Vi hittade varandra på hantverksbagarutbildningen för Jan Hedh för snart ett år sedan. Något av det första han gjorde var att dra igång Solhagas första egna rågsurdeg
Snabb och långsam slow food!

Snabb och långsam slow food!

Snarare är det så att deg jäst på surdeg och levain är mer förlåtande när det gäller jästid än deg jäst på bagerijäst
Levainbröd

Levainbröd

För ungefär en och en halv vecka sedan startade jag en rågsurdeg och en levain (vildjäst). Ett sätt att veta om degen är färdigarbetad är att göra det så kallade glutentestet (Jan Hedhs tips)
Knäckebröd på rågsurdeg knäcker

Knäckebröd på rågsurdeg knäcker

Jag har gett mig på surdeg en gång tidigare, men trots att jag vårdade dem så ömt, dog dem ut och sedan dess har jag inte provat igen
Vörtlevain, osötat

Vörtlevain, osötat

Brödet innehåller ingen sirap, då det inte kan jäsa ordentligt med hjälp av surdegen och den lilla mängden jäst
Baselbröd

Baselbröd

Ett surdegsbröd ska man faktiskt inte äta ugnsvarmt, utan det ska ligga till sig till dagen efter för att få sin rätta arom
Chocklad-panettone på vildjäst.

Chocklad-panettone på vildjäst.

fantastisk gott surdeg panettone. Jag har Jan Hedh recept bok som jag beställt från Internet, Jag börja läser och hitta ett recept som använde levain i receptet
Surdegsbakning

Surdegsbakning

Vetesurisen hade Malin från början fått från Jan Hedh för åtta år sedan, så den har en ordentlig historia i bagagen
Regn, rusk och surdegsbröd

Regn, rusk och surdegsbröd

Jag inledde med ett mastigt brödprojekt från Jan Hedhs bok Bröd. I onsdags var det dags att mata surdegen igen och jag passade då på att baka igen
Vårt dagliga bröd...

Vårt dagliga bröd...

Den lilla variation som surdegen bjuder på dag för dag räcker till för att variera brödet som smakar lite olika varje dag men som ständigt har samma goda grund
Surdeg

Surdeg

Jag och Linda tröttnade på att äta dåligt dyrt bröd från affären, så vi beslutade oss för att starta en surdeg