Jan Hedh har skrivit boken "Bröd" som inspirerat mig att börja baka riktigt goda bröd. Det här är baguette från Hedhs bok, fast jag tjongade i ca 1 dl rågsur i poolishen också
Blanda med visp i en degbunke på 4 liter samman vatten, surdeg och rågmjöl. 125 g rågsurdeg. Dag 1. Täck med plastfilm och låt jäsa i avstängd ugn 12-16 timmar
Det här surdegsbrödet har jag bakat efter ett recept i boken 'Bröd' av Jan Hedh. Börja med att göra en surdeg på rågmjöl (se här), vilket tar ca 4 dagar. 250 g rågsurdeg. Tillsätt surdegen, degen från dag 1, honungen och vetemjölet. 250 g rågsurdeg
Jag har själv använt Hedhs metod flera gånger. Den färdiga surdegsgrunden förvarar vi alltså i kylen tills i morgon kväll då vi ska sätta igång att baka med den (vi väntar in eventuella eftersläntrare och surdegar som inte riktigt kommit igång)
Vi hittade varandra på hantverksbagarutbildningen för Jan Hedh för snart ett år sedan. Något av det första han gjorde var att dra igång Solhagas första egna rågsurdeg
För ungefär en och en halv vecka sedan startade jag en rågsurdeg och en levain (vildjäst). Ett sätt att veta om degen är färdigarbetad är att göra det så kallade glutentestet (Jan Hedhs tips)
fantastisk gott surdeg panettone. Jag har Jan Hedh recept bok som jag beställt från Internet, Jag börja läser och hitta ett recept som använde levain i receptet
Den lilla variation som surdegen bjuder på dag för dag räcker till för att variera brödet som smakar lite olika varje dag men som ständigt har samma goda grund