Tag fram degen, vänd upp den på mjölad köksbänk och dela den i två delar. Vänd upp bröden på ett bakplåtspapper och lägg över dem på den översta plåten med hjälp av en skärbräda
Jag har aldrig exakt recept på det här brödet men en skiss kan jag allt bjuda på. Värm ett par dl mjölk (mängden beror på hur mycket gröt det var från början) och smaksätt med sirap/honung och kanel
Blanda i hushållsmaskinens bunke, lägg på lock och låt stå ovanför kylskåpet över dagen. Jag lät degen vila i bunken en stund innan jag formade en rund och en avlång limpa som jag lade i de mjölade jäskorgarna (jag vände skarven på bröden nedåt)
Ja det här brödet kan vara starten på min bagarkarriär. Jag sa att jag bjuder på första leveransen så om de gillade det kanske det kommer in beställningar
Det här brödet bakade jag inte till mig själv utan det ena av bröden hämtade en kompis på morgonen och tog med sig till jobbet och det runda tog jag med mig till mitt jobb
Har nu lekt rätt många dagar med en surdegsgrund som jag gjort på dingel fullkorn, dvs jag började faktiskt med vete men övergick till mer och mer dinkel istället och det gick fint fint
Russin och alla kryddor blandas ihop med julmust och surdegsgrunden i en skål. Dessa skall fortsätta jäsa, lägg exempelvis limporna i jäskorgar eller på en plåt med mjölade handdukar mellan
Kul är det i alla fall, att se hur brödet tar form i ett flertal steg hela vägen från matandet av surdegsgrunden till gräddandet av degen, och jag skulle säga att det helt klart är värt all väntan
Efter överenskommelse med belgiska Sylvianne som är en vän till min värdfamilj skulle jag ta med mig lite av min surdegsgrund som jag hade startat på pinot noir-druvor från byn och hon skulle ta med sig ett dinkelmjöl utan motstycke från le mouline de Hollange eftersom hon bor i närheten och känner mjölnaren
Surdegsgrunden har nu fullt med små bubblor på ytan och det är bra. Odlarmannen påminner om att kantareller syns bäst i fuktigt väder, när hatten blir nästan självlysande där bland mossa och blåbärsris
Täck över med en handduk eller ett lock som ligger över på glänt så luften kommer åt blandningen. Tillsätt sedan vetemjöl special och fullkornsvetemjöl lite i taget om vart annat tills degen håller ihop bra och knappt fastnar på fingrarna när du petar på den