Surdegsgrund på dinkelmjöl recept

Surdegsbröd med hälften dinkel

Surdegsbröd med hälften dinkel

Håller fortfarande att testlaga bröd ifrån boken "Enklare bröd". Denna gång blev det ett riktigt gott surdegsbröd med dinkelmjöl i
Ljusa dinkelbröd

Ljusa dinkelbröd

Blanda surdegsgrund, vatten och mjöl i en rymlig bunke. Att ett bröd kan bli så gott bakat enbart mjöl och vatten
Surdegsbröd med dinkel i jäskorgar

Surdegsbröd med dinkel i jäskorgar

Tag fram degen, vänd upp den mjölad köksbänk och dela den i två delar. Vänd upp bröden ett bakplåtspapper och lägg över dem den översta plåten med hjälp av en skärbräda

Grötbröd

Jag har aldrig exakt recept det här brödet men en skiss kan jag allt bjuda . Värm ett par dl mjölk (mängden beror hur mycket gröt det var från början) och smaksätt med sirap/honung och kanel
Dinkelsurdegsbröd

Dinkelsurdegsbröd

nybakat bröd är så gott som de är så jag brukar då bara ha smör och lite flingsalt . | ¾ dl siktat dinkelmjöl
JÄSKORGAR!

JÄSKORGAR!

Blanda i hushållsmaskinens bunke, lägg lock och låt stå ovanför kylskåpet över dagen. Jag lät degen vila  i bunken en stund innan jag formade en rund och en avlång limpa som jag lade i de mjölade jäskorgarna (jag vände skarven bröden nedåt)
Salubröd!

Salubröd!

Ja det här brödet kan vara starten min bagarkarriär. Jag sa att jag bjuder första leveransen så om de gillade det kanske det kommer in beställningar
Salubröd II

Salubröd II

Det här brödet bakade jag inte till mig själv utan det ena av bröden hämtade en kompis morgonen och tog med sig till jobbet och det runda tog jag med mig till mitt jobb
Surdegsbröd på dinkel fullkorns grund.

Surdegsbröd på dinkel fullkorns grund.

Har nu lekt rätt många dagar med en surdegsgrund som jag gjort dingel fullkorn, dvs jag började faktiskt med vete men övergick till mer och mer dinkel istället och det gick fint fint
Surdegsbröd

Surdegsbröd

Blanda surdegsgrunden med oljan och vattnet. Ta fram degen och tippa ut den mjölat bakbord. Låt svalna galler utan bakduk
Surdegsbröd

Surdegsbröd

Surdegsgrund. Variation recept mottages gärna. Blanda samman surdegsgrunden och plasta in den. Häll ut degen ur bunken ett mjölat bord
Julbröd 2011

Julbröd 2011

Russin och alla kryddor blandas ihop med julmust och surdegsgrunden i en skål. Dessa skall fortsätta jäsa, lägg exempelvis limporna i jäskorgar eller en plåt med mjölade handdukar mellan

Saftigt surdegsbröd

Kul är det i alla fall, att se hur brödet tar form i ett flertal steg hela vägen från matandet av surdegsgrunden till gräddandet av degen, och jag skulle säga att det helt klart är värt all väntan
Dinkelbrön

Dinkelbrön

Efter överenskommelse med belgiska Sylvianne som är en vän till min värdfamilj skulle jag ta med mig lite av min surdegsgrund som jag hade startat pinot noir-druvor från byn och hon skulle ta med sig ett dinkelmjöl utan motstycke från le mouline de Hollange eftersom hon bor i närheten och känner mjölnaren
..och lite brödinspiration

..och lite brödinspiration

Det innebär att undan för undan ersätta "matningen" av surdegsgrunden med dinkelmjöl i stället för råg
Baka baka surt

Baka baka surt

Surdegsgrunden har nu fullt med små bubblor ytan och det är bra. Odlarmannen påminner om att kantareller syns bäst i fuktigt väder, när hatten blir nästan självlysande där bland mossa och blåbärsris

Filmjölksbröd och surdegsbröd

Samtidigt som jag bakade filmjölkslimpan passade jag att testa att sätta igång en surdegsgrund för första gången i livet

Surdegsfrallor

Täck över med en handduk eller ett lock som ligger över glänt så luften kommer åt blandningen. Tillsätt sedan vetemjöl special och fullkornsvetemjöl lite i taget om vart annat tills degen håller ihop bra och knappt fastnar fingrarna när du petar den